Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 09:30

Γουατεμάλα: Ενεργοποιήθηκε ξανά το ηφαίστειο Φουέγο

Γράφτηκε από την
Γουατεμάλα: Ενεργοποιήθηκε ξανά το ηφαίστειο Φουέγο

Το ηφαίστειο Φουέγο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας και η δραστηριότητα του οποίου στοίχισε τη ζωή σε 194 ανθρώπους τον Ιούνιο, μπήκε ξανά σε φάση έκρηξης την Κυριακή, εκτοξεύοντας τέφρα και εκλύοντας λάβα, γνωστοποίησε η Πολιτική Προστασία.

Το Volcan de Fuego («Ηφαίστειο της Φωτιάς») πλέον «εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης, την πέμπτη από την αρχή της χρονιάς», εκτοξεύοντας μια στήλη καπνού που έφθασε σε ύψος χιλίων και πλέον μέτρων από τον κρατήρα του, τόνισε στους δημοσιογράφους ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED).

Το ηφαίστειο, που απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, φθάνει σε ύψος τα 3.763 μέτρα.

Κατακρημνίσεις ηφαιστειακής τέφρας αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον επτά κοινότητες στα νοτιοδυτικά του κρατήρα, πάντως δεν αποφασίστηκε να εκκενωθεί καμιά από αυτές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη είχε σημειωθεί από την 6η ως την 9η Νοεμβρίου, χωρίς να αναφερθούν ούτε θύματα, ούτε υλικές ζημιές.

Την 3η Ιουνίου, εκλύσεις λάβας, τέφρας, βράχων και αερίων - ηφαιστειακών αναβλημάτων που αποκαλούνται πυροκλαστικές ροές - κατέστρεψαν το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, στοιχίζοντας τη ζωή σε 194 ανθρώπους, ενώ άλλοι 234 άνθρωποι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι.

Άλλα δύο ηφαίστεια είναι ενεργά στη Γουατεμάλα: το Πακάγια, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, καθώς και το Σαντιαγκίτο, 117 χλμ. δυτικά. Στα δύο ηφαίστεια καταγράφηκε πρόσφατα δραστηριότητα, χωρίς πάντως κανένα από τα δύο να μπει σε φάση έκρηξης.

Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER