Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 11:20

Νέος πρόεδρος της Interpol ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιανγκ

Γράφτηκε από την
Νέος πρόεδρος της Interpol ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιανγκ

Η Ίντερπολ εξέλεξε νέο της πρόεδρο τον Νοτιοκορεάτη Κιμ Γιονγκ-γιανγκ, ένα πλήγμα στις ρωσικές προσπάθειες να εκλέξουν Ρώσο εκπρόσωπο.

Ο Κιμ επελέγη από τις 194 χώρες-μέλη της Ίντερπολ σε ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στο Ντουμπάι.

Αντικαθιστά τον Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο αγνοείται στην πατρίδα του, την Κίνα. Το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι ο Μενγκ παραιτήθηκε κατηγορούμενος για δωροληψία.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόσφερε τη στήριξή του στον Κιμ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον επίσημο διορισμό του.

"Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην Ίντερπολ και που σέβονται το κράτος δικαίου να επιλέξουν έναν ηγέτη με ακεραιότητα. Θεωρούμε ότι ο κ.Κιμ θα είναι ακριβώς αυτό", είπε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ πρόσφεραν τη στήριξή τους στον Κιμ, ενώ παράλληλα υπήρξαν και πιέσεις από άλλες δυτικές χώρες να απορρίψει ο Οργανισμός τον ρώσο υποψήφιο Αλεξάντερ Προκόπτσουκ, έναν αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της Ίντερπολ από φόβο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον ρόλο αυτόν για να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους.

Ο Κιμ θα υπηρετήσει την θητεία του Μενγκ, μέχρι το 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER