Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 12:00

Μια παρισινή πολυκατοικία του 19ου αιώνα, για την Apple

Γράφτηκε από την
Μια παρισινή πολυκατοικία του 19ου αιώνα, για την Apple

Ένα κτίριο κατοικιών της περιόδου του πολεοδόμου Ζορζ Οσμάν, στη γωνία της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων με την οδό Ουάσινγκτον στο Παρίσι, μετέτρεψαν στο «πιο μεγαλοπρεπές φόρουμ της Apple» ο επικεφαλής του τμήματος ντιζάιν στην καλιφορνέζικη εταιρεία, Τζόνι Άιβ και το γνωστό λονδρέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.

«Το να δουλεύεις μέσα σε ένα ιστορικό κτίριο του Παρισιού είναι μεγάλη ευθύνη και πρωτοφανής ευκαιρία» δήλωσε ο Τζόνι Άιβ. «Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να τιμήσουμε την ιστορία του κτιρίου, ταυτόχρονα με το να το φέρουμε στην εποχή μας δημιουργώντας χώρους που να είναι μεγαλοπρεπείς και, συνάμα, οικείοι. Τα με προσοχή πλεγμένα επίπεδα είναι ζεστά και όλο φως, τιμώντας το διαχρονικό πνεύμα της πόλης» υπογράμμισε.

Το κτίριο, το οποίο από τις 18 Νοεμβρίου φιλοξενεί το κατάστημα της Apple, οι αρχιτέκτονες στο Foster + Partners το περιέγραψαν ως «την πεμπτουσία του παρισινού κτιρίου κατοικιών». Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως συγκρότημα αστικών διαμερισμάτων, αλλά στο διάβα του χρόνου προστέθηκαν και άλλα στοιχεία. Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να ζωντανέψουν ξανά το αρχικό πνεύμα του κτιρίου, αποκαθιστώντας τους διασυνδεόμενους χώρους ενός παρισινού διαμερίσματος του 19ου αιώνα και αφαιρώντας τις προσθήκες οι οποίες αντικαταστάθηκαν από σύγχρονους χώρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER