Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 12:11

Guardian: Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζουν λαϊκιστικό κόμμα

Γράφτηκε από την
Guardian: Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζουν λαϊκιστικό κόμμα

Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια εξασφαλίζοντας αρκετές ψήφους ώστε να στείλουν τους ηγέτες τους σε κυβερνητικά πόστα σε 11 χώρες προκαλώντας το πολιτικό κατεστημένο σε όλη την ήπειρο.

Η σταθερή άνοδος που παρατηρείται στις δυνάμεις των ευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων, κυρίως δεξιών, αποκαλύπτεται μέσα από την ανάλυση των επιδόσεών τους στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν σε 31 ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Την έρευνα αυτή έκανε η Guardian σε συνεργασία με τουλάχιστον 30 πολιτικούς επιστήμονες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο λαϊκισμός βρίσκεται σταθερά σε άνοδο τουλάχιστον από το 1998. Πριν από δύο δεκαετίες τα λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονταν ουσιαστικά στο περιθώριο και συγκέντρωναν μόλις το 7% των ψήφων σε όλη την Ευρώπη. Στις τελευταίες ωστόσο εθνικές εκλογές, ένας στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε λαϊκιστικό κόμμα στη χώρα του.

"Σήμερα (ο λαϊκισμός) έχει γίνει όλο και περισσότερο mainstream: ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, όπως το δημοψήφισμα για το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να ληφθεί υπόψη η άνοδος του λαϊκισμού", εξηγεί ο Ματίς Ρούντουιν, ένας πολιτικός κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Η έρευνα αποκαλύπτει όλο το φάσμα του λαϊκισμού στην Ευρώπη--από δεξιούς λαϊκιστές όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία μέχρι τα αριστερά λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση χωρίς να εξασφαλίσουν ωστόσο έδρες στο κοινοβούλιο, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας. Ο λαϊκισμός γνώρισε εξάλλου άνοδο και σε Ολλανδία, Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία, Σουηδία.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η Ευρώπη, όπου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Λαϊκιστές έχουν εκλεγεί στην εξουσία σε πέντε από τις επτά μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο: Ινδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό και Φιλιππίνες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER