Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 14:30

Brexit: Στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι για τη συμφωνία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Brexit: Στις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι για τη συμφωνία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για την διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων του διαζυγίου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την ημερομηνία του Brexit.

Στόχος της δυσαρέσκειας στις τάξεις των Τόρις για την διαχείριση του θέματος, η Τερέζα Μέι θα γίνει δεκτή στις 18.30 ώρα Ελλάδος από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εν όψει της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 25ης Νοεμβρίου.

Ο Γιούνκερ και η Μέι θα συζητήσουν «το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης» ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο μίας συμφωνίας ανάμεσα τις δύο πλευρές για τον τερματισμό των εξαιρετικά περίπλοκων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Ιούνιο 2017.

Η συμφωνία που συνομολογήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα τις διαπραγματευτικές ομάδες αφορούσε το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα κείμενο 600 σελίδων που «αποξηλώνει» τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 40 χρόνια, από την ένταξη της χώρας στην Ενωση.

Το κείμενο αυτό διευθετεί το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, του ποσού που το Λονδίνο πρέπει να καταβάλει στην ΕΕ, χωρίς να το προσδιορίζει αριθμητικά, και προβλέπει μία επίμαχη λύση για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Πολιτική διακήρυξη

Ομως αυτό το σχέδιο συμφωνίας, που δέχεται σφοδρά πυρά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Τερέζα Μέι κατηγορείται ότι έκανε υπερβολικές υποχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να συνοδευθεί από μία πολιτική διακήρυξη που θα ορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως στον εμπορικό τομέα.

Το κείμενο αυτό, που αποτελείται από είκοσι σελίδες, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, δεν θα έχει νομική, αλλά σημαντική πολιτική αξία στην πλαισίωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων που δεν μπορούν να αρχίσουν επισήμως παρά μετά το Brexit, δηλαδή μετά τις 29 Μαρτίου 2019.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER