Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 08:40

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών προωθεί ο Τραμπ

Γράφτηκε από την
Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών προωθεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να ζητηθεί από το Κογκρέσο να εγκρίνει αμυντικές δαπάνες ύψους 750 δισεκατομμυρίων την επόμενη χρονιά, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του την Κυριακή, προωθώντας έτσι μια νέα μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος αναζητεί πεδία για σημαντικές περικοπές δαπανών σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Τραμπ, αντιμέτωπος με το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα της τελευταίας εξαετίας, ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου νωρίτερα φέτος να του παρουσιάσουν εισηγήσεις για τη μείωση των δαπανών των υπουργείων τους κατά 5%, αλλά οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εξαιρεθούν από το μέτρο.

Το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπερνά τα 733 δισεκ. που το Πεντάγωνο σκόπευε να ζητήσει για το οικονομικό έτος 2020. Είναι επίσης αισθητά μεγαλύτερο από το ποσό των 700 δισεκ. δολαρίων για το οποίο έκανε λόγο ο Τραμπ τον Οκτώβριο.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εξήγησε πως ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις συζήτησε με τον Τραμπ τις τελευταίες ημέρες και αναφέρθηκε στους κινδύνους που θα ήγειρε κατ' αυτόν το να παραμείνουν στάσιμες οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, έγινε σαφές στη συζήτηση πως ο Τραμπ θέλει να «επιταχύνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνησή του στην ανοικοδόμηση του στρατού» των ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο, ο Τραμπ υπέγραψε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 716 δισεκ. δολαρίων.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER