Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 14:50

Γαλλία: Τα θύματα της επίθεσης στο Στρασβούργο

Γράφτηκε από την
Γαλλία: Τα θύματα της επίθεσης στο Στρασβούργο

Είχαν έρθει για να απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Στρασβούργου, να πιουν ένα ποτήρι κρασί ή να φάνε σε ένα εστιατόριο και οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με εκείνον του Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος σκότωσε πέντε ανθρώπους, κατοίκους της πόλης επί πολλά χρόνια ή ξένους που περνούσαν από εκεί.

Οι νεκροί:

- Ένας Ταϊλανδός τουρίστας, 45 ετών, σκοτώθηκε με σφαίρα στο κεφάλι. Ήταν σε διακοπές στην πρωτεύουσα της Αλσατίας με τη σύζυγό του, που δεν έπαθε τίποτε. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τις ταϊλανδικές αρχές.

- Καμάλ Ναγκτσμπάντ, ένας Γαλλοαφγανός μηχανικός αυτοκινήτων κάτοικος της πόλης, 45 ετών, αφγανικής καταγωγής, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του την Πέμπτη. Παντρεμένος και πατέρας τριών μικρών παιδιών, διέφυγε από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν πριν από είκοσι χρόνια για να ξεκινήσει από την αρχή τη ζωή του στη Γαλλία. «Πήγαινε να δει τη χριστουγεννιάτικη αγορά και μπροστά στα παιδιά του δέχθηκε μια σφαίρα» στο κεφάλι, δήλωσε ο εξάδελφός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η σύζυγος και τα παιδιά του, που βρίσκονταν πλάι του την ώρα της επίθεσης, είναι σώοι και αβλαβείς.

- Πασκάλ Βερντέν, 61 ετών, από το Στρασβούργο, πρώην τραπεζικός υπάλληλος, τέθηκε στο στόχαστρο του δράστη την ώρα που έβγαινε από ένα εστιατόριο, ενώ η γυναίκα και ο γιος του βρίσκονταν ακόμη στο εσωτερικό, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός σερβιτόρου του εστιατορίου. Έπειτα από πολλά λεπτά προσπαθειών καρδιακής ανάνηψης από περαστικούς πέθανε επί τόπου προτού φθάσουν οι διασώστες.

- Αντόνιο Μεγκαλίτσι, 28 ετών, Ιταλός δημοσιογράφος, του δικτύου πανεπιστημιακών ραδιοφωνικών σταθμών Europhonica, βρισκόταν στο Στρασβούργο προκειμένου να καλύψει τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ήταν από την περιοχή Τρέντο (βορειοανατολική Ιταλία). Επλήγη από σφαίρα στο κεφάλι, κοντά στον λαιμό, μπροστά από ένα καφέ-εστιατόριο, δεν μπορούσε να χειρουργηθεί και τέθηκε σε τεχνητό κώμα μέχρι τον θάνατό του την Παρασκευή. «Οι σκέψεις μου πάνε στην αρραβωνιαστικιά και την οικογένειά του. «Ήταν ένα αγόρι που έμοιαζε γεμάτο ζωή σύμφωνα με όσα μου είπαν», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζιουζέπε Κόντε.

- Μπάρτο Πέντρο Όρεντ Νιτιζιέλσκι, ο επονομαζόμενος «Μπάρτεκ», 36 ετών, ήταν κάτοικος Στρασβούργου τα τελευταία είκοσι χρόνια και καταγόταν από το Κατοβίτσε της Πολωνίας. Ήταν μια φυσιογνωμία της πολιτιστικής ζωής του Στρασβούργου, Υπέκυψε στα τραύματά του την Κυριακή. «Το όνειρο του Μπάρτεκ ήταν να ανοίξει ένα στέκι γλωσσών στο Στρασβούργο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στενός φίλος αυτού του παθιασμένου με τις γλώσσες και τους άλλους πολιτισμούς νέου ανθρώπου. Ήταν κυρίως υπεύθυνος ανιμασιόν του ευρωπαϊκού φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Strasbulles, και κάλυπτε ως δημοσιογράφος τις συνεδρίες της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER