Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 15:10

FT: Ο Τζορτζ Σόρος πρόσωπο της χρονιάς 2018

Γράφτηκε από την
FT: Ο Τζορτζ Σόρος πρόσωπο της χρονιάς 2018

Ο δισεκατομμυριούχος, φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος ανακηρύχθηκε «προσωπικότητα της χρονιάς 2018» από τους Financial Times, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική εφημερίδα.

«Η επιλογή της ‘προσωπικότητας της χρονιάς’ από τους Financial Times συνήθως αποτυπώνει τα επιτεύγματά τους. Στην περίπτωση του κ. Σόρος, αυτή τη χρονιά, η επιλογή του αφορά επίσης τις αξίες που εκπροσωπεί», ανέφερε η εφημερίδα.

Στα 88 του χρόνα, ο Τζορτζ Σόρος περιγράφεται ως ο ‘πατέρας της βιομηχανίας των hedge funds», αλλά επίσης ως «σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και μιας ανοικτής κοινωνίας», ο οποίος «χρησιμοποιεί τη φιλανθρωπία για να καταπολεμήσει τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».

Με καταγωγή από την Ουγγαρία, ο δισεκατομμυριούχος, γνωστός στον χρηματοπιστωτικό κόσμο για την κερδοσκοπική του επίθεση στη στερλίνα το 1992, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος για τους εθνικιστές και τους συνωμοσιολόγους, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν ότι στηρίζει την παράνομη μετανάστευση μέσω της ανθρωπιστικής του δράσης.

Στην Ευρώπη, το ίδρυμά του μετέφερε την έδρα του τον Αύγουστο από τη Βουδαπέστη στο Βερολίνο μετά την υιοθέτηση από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν μιας σειράς νόμων με τίτλο «Σταματήστε τον Σόρος».

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε επίσης τον δισεκατομμυριούχο, μεγάλο χορηγό των Δημοκρατικών, ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις ενάντια στην επικύρωση του διορισμού του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τον Οκτώβριο ο Σόρος, αποτέλεσε στόχο, όπως και άλλοι αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου, ενός εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκε στο γραμματοκιβώτιό του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER