Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 09:40

ΗΠΑ: Το «shutdown» εισέρχεται στην 3η του εβδομάδα

Γράφτηκε από την
ΗΠΑ: Το «shutdown» εισέρχεται στην 3η του εβδομάδα

Η νεοεκλεγείσα Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν να περάσουν νέα νομοθεσία σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν την ερχόμενη εβδομάδα κάποιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, έπειτα από το νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες του Σαββάτου μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και Δημοκρατικών για να δοθεί ένα τέλος στο «shutdown», την μερική αναστολή υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες.

Αψηφώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλέον οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία των εδρών, ενέκρινε την Πέμπτη σχέδια νόμου που θεωρητικά επιτρέπουν να τερματιστεί shutdown.

Ο Τραμπ απαιτεί 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και διαμηνύσει ότι δεν υπογράψει το νομοσχέδιο μέχρις ότου συμπεριληφθούν κονδύλια για το τείχος.

Έπειτα από τη συνάντηση του Σαββάτου με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο, η Πελόζι τόνισε στους Δημοκρατικούς της Βουλής θα επιδιώξει να ανοίξουν κάποιες υπηρεσίες την ερχόμενη εβδομάδα μέσα από αποσπασματικά νομοσχέδια που αποκαθιστούν τη χρηματοδότηση, με αφετηρία το υπουργείο Οικονομικών και την υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων

«Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη ώστε ο Αμερικανικοί πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν τις επιστροφές φόρων τους δίχως καθυστέρηση», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ηγήθηκε της κυβερνητικής ομάδας στην χθεσινή συνάντηση με τους Δημοκρατικούς διαπραγματευτές. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική», αλλά ένας βοηθός του ανέφερε ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία διεξοδική συζήτηση για ένα πιθανό συμβιβασμό για την χρηματοδότηση της ασφάλειας των συνόρων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σήμερα Κυριακή.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και ανώτερος σύμβουλος του μεγιστάνα ακινήτων, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν και ο προσωρινός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση.

Διαπραγματευόντουσαν με ανώτερα στελέχη των Δημοκρατικών ηγετών στο Κογκρέσο τον Τσακ Σούμερ, ηγέτητων Δημοκρατικών στη Γερουσία και την Πελόζι.

Η Νίλσεν έκανε «πλήρη ενημέρωση για την κρίση στα νότια σύνορα» στις συνομιλίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Πενς.

Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν από την Νίλσεν να παράσχει λεπτομέρειες για την κατάσταση ασφαλείας, ενώ το γραφείο του Πενς ανέφερε ότι αυτό θα γίνει μέχρι την Κυριακή το πρωί (τοπική ώρα).

Ένα βοηθητικό στέλεχος των Δημοκρατικών, με γνώση της συνάντησης, είπε ότι οι Δημοκρατικοί προέτρεψαν την κυβέρνηση να τερματίσει το shutdown, υποστηρίζοντας ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για το επίμαχο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων θα είναι δύσκολο να σημειωθεί με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε αναστολή λειτουργίας.

Η ίδια πηγή τόνισε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση «επέμεινε στην κομματική της πρόταση που οδήγησε αρχικά στο shutdown-Τραμπ».

Με τις δύο πλευρές προσηλωμένες στις θέσεις τους, το 1/4 των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δεν λειτουργεί επί δύο εβδομάδες, αφήνοντας απλήρωτους 800.000 εργαζόμενους του δημοσίου.

Η Πελόζι κατά την εκλογή της την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε το τείχος - διακαή πόθο του Τραμπ «ανήθικο» και μια «σπατάλη χρημάτων».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 50% των Αμερικανών θεωρεί υπεύθυνο τον ένοικο του Λευκού Οίκου για την αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, ενώ το 7% κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές σε αντίθεση με 32% που επιρρίπτει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

Με σειρά tweets του το Σάββατο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά το σχέδιό του για το τείχος στα «επικίνδυνα» νότια σύνορα των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμος το shutdown να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και περισσότερο από έναν χρόνο.

Την Παρασκευή απείλησε μάλιστα ότι ίσως κηρύξει κατάσταση εθνικής ανάγκης προκειμένου να καταφέρει να οικοδομήσει το τείχος, χωρίς να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Εντούτοις, μια τέτοια κίνηση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε νομικά εμπόδια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER