Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 13:30

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανοικτή στην ιδέα αναβολής της βρετανικής εξόδου

Γράφτηκε από την
Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ανοικτή στην ιδέα αναβολής της βρετανικής εξόδου

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει τρόπους αναβολής του Brexit και είναι ανοικτή στην ιδέα, την ώρα που ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μία καθυστέρηση λίγων μηνών ή μέχρι και ενός έτους  στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, αλλά αμφιβάλλει εάν αυτή η κίνηση μπορεί να εμποδίσει την διαιρεμένη χώρα να πέσει στα βράχια.

Ανώτατοι αξιωματούχοι χωρών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο Reuters ότι η παράταση της προθεσμίας της βρετανικής αποχώρησης που λήγει στις 29 Μαρτίου γίνεται όλο και πιο πιθανή καθώς η Τερέζα Μέι αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πλέον είναι η πιο πιθανή εξέλιξη», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ενωσης περιμένουν τώρα ότι η Τερέζα Μέι είτε θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στην Βουλή είτε θα αναβάλει την αναμέτρησή της με τους βουλευτές όπως έκανε τον Δεκέμβριο.

«Φυσικά μπορούμε να αναβάλουμε το Brexit. Κανείς δεν θέλει  μία έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αλλά το θέμα παραμένει - προς τι η αναβολή; Για την διεξαγωγή εκλογών; Για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος;».

Δεν είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα του, άρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναρωτηθούν για τον σκοπό της αναβολής, πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από ό,τι θα πλήξει την ΕΕ, δήλωσε ο ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το μάντρα  που χρησιμοποιούσε η Τερέζα Μέι στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες: «Μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER