Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 20:36

Το Νόβιτσοκ θα περιληφθεί στη λίστα των απαγορευμένων τοξικών ουσιών του ΟΑΧΟ

Γράφτηκε από την

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα συμπεριλάβει το Νόβιτσοκ, τον νευροπαραλυτικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε πέρσι στη χημική επίθεση στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, στον κατάλογο των απαγορευμένων τοξικών ουσιών.

Τα 41 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ υιοθέτησαν σήμερα την κοινή πρόταση που είχαν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία και ο Καναδάς.

Όπως ανέφερε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Καναδά, Σαμπίν Νόλκε, η Ρωσία "διαχώρισε" τη θέση της, όμως η πρόταση δεν απορρίφθηκε. "Ευχαριστών όλα τα μέλη που την στήριξαν", πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν διέρρευσαν άλλες πληροφορίες για το πώς διεξήχθη.

Οι 193 χώρες-μέλη του ΟΑΧΟ έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή. Στη συνέχεια, το Νόβιτσοκ θα προστεθεί και επισήμως στον κατάλογο με τις απαγορευμένες ουσίες.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι Ρώσοι πράκτορες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU δηλητηρίασαν πέρσι τον Μάρτιο τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, στο Σάλσμπερι. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή.

Η προσθήκη του Νόβιτσοκ συνιστά την πρώτη τροποποίηση του καταλόγου των απαγορευμένων ουσιών αφότου υιοθετήθηκε η λίστα αυτή με βάση τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοξίνη VX, το σαρίν και το αέριο μουστάρδας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ