Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 21:14

Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που προετοιμάζει τη χώρα για το Brexit

Γράφτηκε από την
Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που προετοιμάζει τη χώρα για το Brexit

Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που προετοιμάζει τη Γαλλία ενόψει του Brexit, μία ημέρα αφότου είχε ψηφιστεί και από την Εθνοσυνέλευση.

Το νομοσχέδιο αυτό δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να λαμβάνει μέτρα, μέσω διαταγμάτων, σε τομείς όπου έχει δικαιοδοσία η Γαλλία και όχι η ΕΕ. Βασικός στόχος είναι να προστατευθούν τα συμφέροντα των Γάλλων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών κατοίκων της Γαλλίας, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την επαναφορά των ελέγχων των εμπορευμάτων στα σύνορα.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανέφερε ότι εντός των τριών επόμενων εβδομάδων θα παρουσιάσει πέντε διατάγματα με τα οποία θα επιλύονται τα ακανθώδη ζητήματα τα οποία προκύπτουν από μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας. Το πρώτο από αυτά αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε στη συνέχεια, ενώπιον της Γερουσίας, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

"Πρέπει να προετοιμαστούμε, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες μας", τόνισε.

Ο εκπρόσωος των Ρεπουμπλικανών, Λαντισλάς Πονιατοφσκί, είπε ότι η προσφυγή σε διατάγματα δεν είναι μια μέθοδος που δεν ικανοποιεί τα κόμματα γιατί στερεί από το κοινοβούλιο τη δυνατότητα να συζητήσει τα μέτρα. Επισήμανε όμως ότι "επιτρέπει να ενεργούμε γρήγορα, όταν είναι αναγκαίο".

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER