Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 21:42

Τσαβούσογλου: Οι πολιτικές σχέσεις Τουρκίας-πΓΔΜ είναι άριστες

Γράφτηκε από την
Τσαβούσογλου: Οι πολιτικές σχέσεις Τουρκίας-πΓΔΜ είναι άριστες

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της πΓΔΜ, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Άγκυρα, έκαναν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Τουρκία έχει «με τη "Μακεδονία" μια φιλία που έχει ρίζες αιώνες πίσω, και ισχυρούς δεσμούς».

Αυτοί οι δεσμοί είναι ισχυροί και ανεξάρτητοι από τις πολιτικές μας σχέσεις, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και συνέχισε: «Θέλω να τονίσω ότι ειδικά και οι πολιτικές μας σχέσεις είναι άριστες. Είμαστε μια χώρα που εξαρχής αναγνώρισε τη "Μακεδονία" με τη συνταγματική της ονομασία. Υπάρχει υποσημείωση στα έγγραφα του ΝΑΤΟ. Εκεί αναφέρεται ότι "Η Τουρκία αναγνωρίζει τη 'Μακεδονία' με τη Συνταγματική της ονομασία"».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που τόνισε ότι η σταθερότητα των Σκοπίων είναι σημαντική για τα Βαλκάνια, πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι με τον ομόλογό του βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, την ανάπτυξη των σχέσεων στην αμυντική βιομηχανία και άλλους τομείς και επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας. Δεν ξεχνάμε ποτέ τη συμπαράσταση που έδειξε η "Μακεδονία" μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αλλά, όπως παντού, και στη "Μακεδονία" η FETO (οργάνωση του Γκιουλέν) καταβάλει προσπάθειες για να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας. Υπάρχουν άτομα των οποίων την έκδοση έχουμε ζητήσει από τη "Μακεδονία". Σήμερα για μια ακόμη φορά έδωσα τη λίστα αυτών των ατόμων στον φίλο μου Νίκολα».

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, μεταξύ άλλων, αφού ευχαρίστησε την Άγκυρα για τη στήριξη στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, είπε: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη στήριξη της Τουρκίας, ειδικότερα σε σχέση με τους σημαντικότερους στρατηγικούς μας στόχους».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER