Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 14:41

Σουηδία: Επανεκλογή του Στέφαν Λεβέν επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας

Γράφτηκε από την
Σουηδία: Επανεκλογή του Στέφαν Λεβέν επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας

Η Σουηδία έθεσε σήμερα τέρμα σε μια πολιτική κρίση τεσσάρων μηνών με την επανεκλογή από το κοινοβούλιο του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, που κατάφερε να εξουδετερώσει την άκρα δεξιά και να διασώσει μια από τις τελευταίες κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Θα υποστηρίζεται στη Rikstag, όπως ονομάζεται το σουηδικό κοινοβούλιο, από το Κέντρο και τους Φιλελεύθερους --που ανήκαν στην αντιπολίτευση κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο-- στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα.
Υπέρ του Λεβέν ψήφισαν 115 βουλευτές, 153 ψήφισαν κατά και 77 τήρησαν αποχή.
Η σουηδική νομοθεσία προβλέπει ότι κάποιος μπορεί να γίνει πρωθυπουργός όσο η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δεν ψηφίζει εναντίον του/της.
Η Σουηδία είχε βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί, της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, συγκέντρωσαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό, αλλά κανείς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER