Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 20:23

Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία του δολοφονηθέντος δημάρχου του Γκντανσκ

Γράφτηκε από την
Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία του δολοφονηθέντος δημάρχου του Γκντανσκ

Χιλιάδες άνθρωποι είπαν το τελευταίο αντίο στον δήμαρχο του Γκντανσκ Πάβελ Αντάμοβιτς στην κηδεία του, που τελέστηκε σήμερα, λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης.

Μεταξύ των 3.500 ανθρώπων που παρέστησαν στην τελετή στη Βασιλική της Θεοτόκου ήταν ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Φίλοι και συγγενείς του δολοφονηθέντος δημάρχου πήραν τον λόγο και μοιράστηκαν τρυφερές αναμνήσεις τους από τον εκλιπόντα. Με τις ομιλίες τους θέλησαν, επίσης, να καταγγείλουν το τεταμένο πολιτικό κλίμα στη χώρα, που πολλοί πιστεύουν ότι συνέβαλε στη δολοφονία του Αντάμοβιτς.

Ο δημοφιλής φιλελεύθερος πολιτικός ήταν δήμαρχος του Γκντασκ από το 1998.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης αυτής παρακολούθησαν την τελετή από τις γιγαντοοθόνες που είχαν εγκατασταθεί μπροστά από τον ναό και στο κέντρο της πόλης.

Παρόμοιες δημόσιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Πολωνία σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η οικογένεια του Πάβελ Αντάμοβιτς καταδίκασε τη γλώσσα του μίσους και τη βία που έχουν εισβάλει στην πολιτική ζωή της Πολωνίας.

«Μακάρι μια τέτοια τραγωδία, που έπληξε τον Παβέλ και την οικογένειά μας, και κάλυψε το Γκντανσκ με θλίψη, να μην συμβεί ποτέ ξανά» είπε η χήρα του δημάρχου, Μαγκνταλένα Αντάμοβιτς.

«Ας είμαστε περισσότερο ανοικτοί, περισσότερο φιλόξενοι και να συμπεριφερόμαστε στους άλλους με σεβασμό» ευχήθηκε η αντιδήμαρχος Αλεξάντρα Ντουλκιεβίτς.
ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER