Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 21:36

Από την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η διαδικασία επικύρωσης του Βrexit

Γράφτηκε από την
Από την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η διαδικασία επικύρωσης του Βrexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκαν οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο, όπως ανέφεραν σήμερα πολλοί ευρωβουλευτές, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία ακόμη δεν έχει εγκρίνει αυτή τη συμφωνία για το Brexit.

Οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι κλίνουν προς τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει στη Βρετανία ότι περιμένει τις προτάσεις της αλλά και πως η Συμφωνία Αποχώρησης –την οποία καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων– είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει το Λονδίνο.

"Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία", ανέφερε η ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ σήμερα. Όπως είπε, η ίδια αναμένεται ότι η συμφωνία για το Brexit θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ώστε οι ευρωβουλευτές να προλάβουν να την επικυρώσουν πριν από τις 29 Μαρτίου.

Ο Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, τόνισε ότι η έναρξη της διαδικασίας από την πλευρά των Βρυξελλών θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα στο Λονδίνο. "Σημαίνει ότι για εμάς δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Αν είναι δυνατή μια επαναδιαπραγμάτευση, αυτή αφορά μόνο την Πολιτική Διακήρυξη, στην οποία δεν έχουμε καμία αντίρρηση για μια πιο βαθιά μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ", τόνισε.

"Το πρόβλημα φαίνεται ότι προς το παρόν βρίσκεται στο ΗΒ (...) Η παράταση του άρθρου 50, χωρίς να έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να αρθεί το αδιέξοδο μου φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει", πρόσθεσε.

Αν το Brexit αναβληθεί για μετά το τέλος Ιουνίου, η Βρετανία υποχρεούται να οργανώσει τον Μάιο εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών της στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER