Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 12:00

H Γερμανία θα χρειάζεται ετησίως 260.000 μετανάστες

Γράφτηκε από την
H Γερμανία θα χρειάζεται ετησίως 260.000 μετανάστες

Η Γερμανία θα χρειάζεται ετησίως τουλάχιστον 260.000 μετανάστες τα επόμενα 40 χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες της οικονομίας της, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν Bertelsmann Stiftung.

Στη μελέτη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη μια (ενδεχόμενη) αύξηση του ποσοστού γεννήσεων όπως επίσης και η αύξηση της συμμετοχής τόσο των γυναικών όσο και ανδρών στο εργατικό δυναμικό. «Αλλά ακόμα και αν άνδρες και γυναίκες εργάζονται τις ίδιες ώρες και εισαγόταν στη Γερμανία η συνταξιοδότηση στα 70, η ζήτηση δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από το εγχώριο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό», όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsmann Stiftung).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε υπολογισμούς του Ινστιτούτου Έρευνας για την Απασχόληση (IAB) και του Πανεπιστημίου του Κόμπουργκ (Coburg) και φτάνουν μέχρι το 2060, η Γερμανία θα χρειαστεί κυρίως περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Το 2017 ανέρχονταν σε λίγο πάνω από 38.000 άτομα. Μακροπρόθεσμα όμως και μέχρι το 2060 θα χρειαστούν ετησίως σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα περίπου 146.000 μετανάστες από τρίτες χώρες και περίπου 114.000 μετανάστες από χώρες της ΕΕ. Ο νόμος περί μετανάστευσης, ο οποίος δρομολογήθηκε πριν από τα Χριστούγεννα από τη γερμανική κυβέρνηση, πρέπει επομένως να ψηφιστεί γρήγορα, κατά το ίδρυμα Μπέρτελσμαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER