Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 09:40

Πρώτη ήττα Μπολσονάρου στο Κογκρέσο της Βραζιλίας

Γράφτηκε από την
Πρώτη ήττα Μπολσονάρου στο Κογκρέσο της Βραζιλίας

Η βραζιλιάνικη κάτω Βουλή κατάφερε χθες στον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου την πρώτη του ήττα στο Κογκρέσο, όπου σήμερα η κυβέρνησή του σκοπεύει να παρουσιάσει αυτό που η ίδια θεωρεί το πιο σημαντικό της νομοσχέδιο, με σκοπό να τιθασεύσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Η Βουλή τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναστολής της ισχύος εκτελεστικού διατάγματος που είχε υπογράψει ο Μπολσονάρου, με το οποίο τροποποιήθηκε η νομοθεσία της Βραζιλίας για την ελευθερία της πληροφόρησης ώστε περισσότεροι αξιωματούχοι να μπορούν να διαβαθμίζουν έγγραφα ως απόρρητα ή άκρως απόρρητα.

Οι βουλευτές ενέκριναν με 367 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά νομοσχέδιο που ανατρέπει το μέτρο αυτό περί των κρατικών απορρήτων. Τα στελέχη της συμπολίτευσης που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν ικανό αριθμό ψήφων ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει την ήττα. Το νομοσχέδιο αυτό μένει να ψηφιστεί ακόμη από τη Γερουσία. Αλλά η πιθανολογούμενη ακύρωση της ισχύος του διατάγματός του δείχνει ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, δεν έχει μπορέσει ως τώρα να συμπήξει συμμαχίες στο Κογκρέσο ικανές να επικυρώνουν τη νομοθετική του ατζέντα.

Σήμερα, η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Κογκρέσο το σχέδιό του για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η έγκρισή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη από αναλυτές για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων και των εγχώριων μεγάλων επενδυτών στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η ήττα της κυβέρνησης στην αίθουσα της Βουλής ακολούθησε την αποπομπή ισχυρού υπουργού ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση των εκστρατειών κάποιων από τους υποψήφιους του κόμματος του Μπολσονάρου για το Κογκρέσο στις φετινές εκλογές.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER