Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 12:50

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πάνω από 2.000 άτομα εκτέθηκαν σε ενδοοικογενειακή βία

Γράφτηκε από την

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ενδοοικογενειακή βία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 2018, τονίζει η εφημερίδα "Nezavisne Novine" σε δημοσίευμά της, το οποίο αναμετέδωσε το κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Hina".

Παρόλο που η Βοσνία και Ερζεγοβίνη ενέκρινε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από μερικά χρόνια, απέχει πολύ από την εκπλήρωση των κριτηρίων που καθορίζονται από Συμβούλιο της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Στο δημοσίευμα της "Nezavisne Novine" επισημαίνεται το θέμα των καταφυγίων των γυναικών ως σημαντικό στοιχείο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που καθορίζει πρότυπα για την ίδρυση και την λειτουργία τέτοιων ασφαλών δομών στέγασης για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ο αριθμός των καταφυγίων γυναικών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι χαμηλότερος από αυτόν που απαιτείται.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το περασμένο έτος, σε ποσοστό άνω του 90% περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, οι επιτιθέμενοι ήταν άντρες ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών και τα θύματά τους ήταν σύζυγοι και παιδιά. Δεκάδες από τους δράστες συνελήφθησαν και αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι περίπου μία στις δύο γυναίκες άνω των 15 ετών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εκτέθηκε σε κάποια μορφή βίας στη ζωή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ