Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 10:11

Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για τους S-400

Γράφτηκε από την
Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για τους S-400

Την απειλή των κυρώσεων, αλλά και την επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, βάζει για μια ακόμα φορά στο τραπέζι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Yπενθυμίζει την προειδοποίηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς και καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

«Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος (Μάικ Πένς) στο Μόναχο, "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας"», σημειώνεται στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Eξωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, ο Αμερικανός εκπρόσωπος τονίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ξακάθαρα την Τουρκία πως η «απόκτηση του S-400 μάς αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα (για την κατασκευή) των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».

Από την άλλη όμως πλευρά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορική και την πυραυλική άμυνα της Τουρκίας, προσφέροντας στην Άγκυρα την ευκαιρία να εξετάσει την επιλογή του αμερικανικού συστήματος Patriot. Στο σημείο, όμως, αυτό, τονίζεται ότι αν τελικά η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση του S-400, η αμερικανική προσφορά θα αποσυρθεί από το τραπέζι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER