Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 14:40

Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει απόφαση για το Brexit αυτή την εβδομάδα

Γράφτηκε από την
Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει απόφαση για το Brexit αυτή την εβδομάδα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι δεν περιμένει ότι θα υπάρξει απόφαση για το Brexit κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

«Θεωρώ, και αυτό θα σας εκπλήξει ίσως, ότι δεν θα υπάρξει απόφαση αυτήν την εβδομάδα κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά θα πρέπει να συναντηθούμε και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, διότι η κα. Μέι δεν έχει συμφωνία για τίποτε  στο υπουργικό συμβούλιο και στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο δίκτυο Deutschlandfunk.

Η Τερέζα Μέι θα ζητήσει αύριο στις Βρυξέλλες μία μικρή παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, αφού έχει αποτύχει να εξασφαλίσει τη έγκριση του κοινοβουλίου επί της συμφωνίας του διαζυγίου εγκαίρως, πριν από την ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, την οποία η ίδια επέλεξε με επιμονή, και αφού ο βρετανικός πολιτικός κόσμος εξακολουθεί να ερίζει για το πώς, το πότε και το αν, σχεδόν τρία χρόνια αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε με δημοψήφισμα την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και ενώ η διάχυτη εντύπωση όλων των πλευρών είναι ότι η Τερέζα Μέι έχει χάσει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit, που θα ορίσει τις τύχες της χώρας για τις επόμενες γενιές, η Ντάουνιγκ Στριτ επιμένει ότι η πρωθυπουργός δεν προτίθεται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παρά μία μικρή παράταση.

Ωστόσο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι, από όσο γνωρίζει, η επιστολή της Μέι προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με το αίτημα περί παρατάσεως δεν έχει φθάσει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι η Ενωση έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει την Βρετανία και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.

«Δεν θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση, νέα διαπραγμάτευση, πρόσθετες εγγυήσεις επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη δοθεί. Εχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς την Βρετανία και τέρμα», δήλωσε στην Deutschlandfunk.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER