Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 14:20

Brexit: Οι βρετανοί βουλευτές αναζητούν ένα σχέδιο Β για την έξοδο από την ΕΕ

Γράφτηκε από την
Brexit: Οι βρετανοί βουλευτές αναζητούν ένα σχέδιο Β για την έξοδο από την ΕΕ

Οι βρετανοί βουλευτές αναζητούν σήμερα ένα σχέδιο Β για το Brexit, αφού ψήφισαν χθες να πάρουν στα χέρια τους τη διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας μια νέα ιστορική ήττα στη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Οι βουλευτές υιοθέτησαν μια τροπολογία που τους επιτρέπει να οργανώσουν αύριο, Τετάρτη, σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που πρέπει να πάρει το Brexit. Η παραμονή στην ενιαία αγορά, ένα νέο δημοψήφισμα, ακόμη και η ματαίωση της εξόδου από την ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνονται στα σενάρια που θα εξετασθούν.

Το γεγονός ότι οι βουλευτές «παίρνουν τον έλεγχο» της διαδικασίας του Brexit την εβδομάδα που το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ αποτελεί τη νιοστή ταπείνωση για την Μέι, που είναι πιο εξασθενημένη από ποτέ, σύμφωνα με τους τίτλους βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

«Είναι εθνική ταπείνωση», εκτιμά επίσης ο συντηρητικός πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικλ Χέζελταϊν στην εφημερίδα The Guardian. «Και η πρωθυπουργός δεν έχει κανένα έλεγχο των εξελίξεων».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε θεωρητικά να αποχωρήσει από την ΕΕ την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 23:00 (τοπική ώρα, Σάββατο 30 Μαρτίου στη 01:00 ώρα Ελλάδας). Καθώς όμως οι βουλευτές δεν υποστήριξαν τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκε επίπονα με τις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι υποχρεώθηκε να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ μια αναβολή αυτής της ιστορικής προθεσμίας, η οποία έχει οριστεί πλέον για τις 12 Απριλίου το νωρίτερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER