Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 16:45

Μετά το Game of Thrones ο τουρισμός στη Βόρειος Ιρλανδία έχει αρχίσει να γνωρίζει χρυσές εποχές

Γράφτηκε από την
Μετά το Game of Thrones ο τουρισμός στη Βόρειος Ιρλανδία έχει αρχίσει να γνωρίζει χρυσές εποχές

Ένα αναπάντεχο κύμα παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος έχει αρχίσει να γνωρίζει η περιοχή της Βορείου Ιρλανδίας, τοποθεσία όπου διαδραματίζεται η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Παιχνίδι του Θρόνου» (Game of Thrones), που η φήμη της έχει αρχίσει να προσελκύει ορδές τουριστών στη βρετανική επαρχία μετά την έναρξη της προβολής της το 2011.

Κραδαίνοντας ένα σπαθί, ακριβές αντίτυπο αυτού που κρατούν οι ήρωες της σειρά, ο Ινδός τουρίστας Ακσάι Μανούρ, μονομαχεί με έναν από τους φίλους του, αναπαριστώντας μία από τις σκηνές του Game of Thrones, στη διαδρομή που ακολουθούν όλοι οι ζηλωτές της σειράς, που επιθυμούν να ανακαλύψουν τα σημεία όπου έχουν γυριστεί οι σκηνές των επεισοδίων, που αντλούν από τα βιβλία του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν.

«Σε κάθε βήμα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο, είναι παραπάνω απ’ όσα περίμενα. Τι ωραία χώρα η Βόρειος Ιρλανδία, είναι φανταστική», τονίζει ο 23χρονος Ινδός φοιτητής.

Η δημοφιλής σειρά, της οποίας ο όγδοος και τελευταίος κύκλος έχει αρχίσει να μεταδίδεται από τις 14 Απριλίου σε 186 χώρες, έχει προσελκύσει 120.000 τουρίστες στην βρετανική επαρχία από το 2016, που συνεισέφεραν 30 εκατ. λίρες στα έσοδά της, σύμφωνα με το Γραφείο Τουρισμού της Βορείου Ιρλανδίας. Ένας στους έξι τουρίστες που μεταβαίνει στην περιοχή το κάνει με σκοπό να επισκεφθεί τις τοποθεσίες των γυρισμάτων της σειράς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.

Αλλά και άλλες περιοχές, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα του Game of Thrones, όπως ο γκρεμός στο Αλμανάγκια, μία έρημο από παγετώνες και βράχων στα νότια της Ισλανδίας, ή άλλα φυσικά τοπία στην Κροατία, την Ισπανία, ή ακόμη και στη Μάλτα, έχουν κατακλυσθεί τα τελευταία χρόνια από φανατικούς θαυμαστές της σειράς.

Σήμερα, στην τουριστική διαδρομή που πραγματοποιεί τις ξεναγήσεις στους τόπους των γυρισμάτων κυκλοφορούν τουλάχιστον δύο γραμμές λεωφορείων που είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Το Game of Thrones έχει γίνει για τη Βόρειο Ιρλανδία ότι το «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» για τη Νέα Ζηλανδία. Η νέα τούτη εισβολή των τουριστών είναι λίαν ευπρόσδεκτη για τους κατοίκους της καθημαγμένης αυτής περιοχής, που για 30 και πλέον χρόνια σπαρασσόταν από τις συγκρούσεις μεταξύ Καθολικών αυτονομιστών και Προτεσταντών, που υποστηρίζουν την ένωση με τη Βρετανία, στις οποίες 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Αυτό μας βοηθά να βγαίνουμε έξω από τα σκοτεινά σημεία της Ιστορίας μας», υποστηρίζει ο Ιρλανδός ηθοποιός Λίαμ Κάνιγχαμ, που υποδύεται τον Σερ Ντάβος. «Η ύπαρξη αυτής της σειράς αποτελεί τμήμα αυτής της μετάβασης, που είναι διασκεδαστική».

Μάλιστα, κατά μήκος της διαδρομής έχουν αναρτηθεί επιγραφές που αναφέρονται στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σειράς, όπως «Ήλιος, Θάλασσα και Αγριότητα». Το Γραφείο Τουρισμού κάνει τα πάντα για να συνδέσει τον παραθερισμό στην περιοχή με την επιτυχία της σειράς: «ο συσχετισμός με μία παγκόσμια επιτυχημένη σειρά βοηθά να αλλάξουμε την εικόνα της Βορείου Ιρλανδίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μία διαφήμιση που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε!», τονίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου Τζον ΜακΓκρίλεν.

Μολαταύτα, ο τελευταίος κύκλος ενδέχεται να σημάνει και το τέλος της ‘τουριστικής άνοιξης’ για την περιοχή. Για να ανταπεξέλθει αυτού του κινδύνου, η βρετανική επαρχία σχεδιάζει ορισμένα εναλλακτικά σχέδια, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη περίοδο και θα περιλαμβάνουν επισκέψεις στα στούντιο της σειράς, ευελπιστώντας πως τα έσοδα από τον θεματικό τούτο τουρισμό θα συνεχισθούν. «Πιστεύουμε στη μακροβιότητά της», υπογραμμίζει ο ΜακΓκρίλεν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER