Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 16:22

Η συνάντηση Πούτιν-Κιμ μήνυμα στην Ουάσινγκτον

Γράφτηκε από την
Η συνάντηση Πούτιν-Κιμ μήνυμα στην Ουάσινγκτον

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που έφθασε σήμερα στο Βλαδιβοστόκ, θα έχει για πρώτη φορά αύριο συμβολικής σημασίας συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ελπίζοντας να αναδειχθεί σε «σοβαρό πρωταγωνιστή» της διεθνούς σκηνής, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την επιδιωκόμενη ανακούφιση από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Επειτα από την δεύτερη, άκαρπη, συνάντηση κορυφή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από δύο μήνες, η συνάντηση Κιμ-Πούτιν χρησιμεύει ως υπενθύμιση προς την Ουάσινγκτον ότι διαθέτει και άλλα εναλλακτικά περιφερειακά στηρίγματα προς την ηγεσία του.

Ομως, την ώρα που είναι πιθανόν ότι ο Κιμ θα ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την Μόσχα, η Ρωσία θα περιορισθεί σε ό,τι μπορεί να προσφέρει και η συνάντηση κορυφής θα επικεντρωθεί μάλλον στην επίδειξη συντροφικότητας, παρά στην προσφορά νέων επενδύσεων και οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Οταν ο Κιμ συναντήσει τον Πούτιν, θα ζητήσει οικονομική βοήθεια και μονομερή χαλάρωση των κυρώσεων. Δεν είναι πιθανόν ότι η Μόσχα θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του», δηλώνει ο Αρτιόμ Λούκιν, καθηγητής του Far Eastern Federal University του Βλαδιβοστόκ.

Οι χώροι του πανεπιστημίου θα υποδεχθούν τις εργασίες της συνάντησης κορυφής, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, που διαπίστωσαν την παρουσία εκεί συμβούλων του βορειοκορεάτη ηγέτη στο πλαίσιο των προετοιμασιών του γεγονότος.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, η Μόσχα δεν μπορεί να υπονομεύσει το κύρος της χάριν της φιλίας με τον Κιμ», σημειώνει ο Αρτιόμ Λούκιν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER