Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 10:00

Εκλογές στον Παναμά: Νικητής ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος

Γράφτηκε από την
Εκλογές στον Παναμά: Νικητής ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος

Νικητής των προεδρικών εκλογών στον Παναμά αναδεικνύεται ο σοσιαλδημοκράτης Λαουρεντίνιο «Νίτο» Κορτίσο που επικράτησε στο νήμα του συντηρητικού αντιπάλου του, Ρόμουλο Ρουξ, ο οποίος αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η εκλογική επιτροπή του Παναμά ανακήρυξε το πρωί της Δευτέρας νικητή των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο, που παρότι φαβορί, επικράτησε με διαφορά μικρότερη των 40.000 ψήφων του υποψηφίου της δεξιάς.

Με το 92,51% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, η εκλογική επιτροπή έκρινε ότι η διαφορά δεν ήταν «ανατρέψιμη», παρότι το προβάδισμα του Κορτίσο επί του Ρουξ δεν ξεπέρασε το 2%. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος έλαβε το 33,08% των ψήφων, έναντι 31,06% του συντηρητικού αντιπάλου του.

Ο Ρουξ δεν έχει παραδεχθεί ως και αυτή την ώρα την ήττα του, ανέφερε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο νέος πρόεδρος του Παναμά

Ο Κορτίσο, 66 ετών, άλλοτε πρόεδρος της Βουλής και επιχειρηματίας, που ανήκει στο Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), θεωρείτο εξαρχής φαβορί της αναμέτρησης.

Εχει διατελέσει υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του προέδρου Μαρτίν Τορίχος (2004-2009) αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε εξαιτίας των διαφωνιών του με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είχε υπογραφτεί με τις ΗΠΑ. Υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να βελτιώσει το σύστημα εκπαίδευσης, να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του κράτους, να φροντίσει η οικονομία να αποκτήσει δυναμισμό και να αγωνιστεί εναντίον της φτώχειας, των ανισοτήτων και της διαφθοράς.

Ο Ρόμουλο Ρουξ, του κόμματος της Δημοκρατικής Αλλαγής ( CD, δεξιά), έχει διατελέσει με τη σειρά του υπουργός Εξωτερικών του πρώην προέδρου Ρικάρδο Μαρτινέλι (2009-2014), ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη στο πρόσωπό του, από το κελί της φυλακής όπου έχει εγκλειστεί.

Στη χώρα των Panama Papers

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε έναν γύρο στον Παναμά. Νικητής αναδεικνύεται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες από τις ψήφους του εκλογικού σώματος των 2,8 εκατ. ψηφοφόρων στη μικρή κεντροαμερικανική χώρα, κυρίως γνωστή για τη στρατηγικής σημασίας διώρυγα της, που σημαδεύτηκε τα τελευταία χρόνια από το εκρηκτικό σκάνδαλο «Panama Papers» και την ενδημική διαφθορά σε πιο τοπικό επίπεδο.

Από τους επτά υποψήφιους για την πενταετή θητεία στην προεδρία -- δεν επιτρέπεται παρά μόνο μία -- ο Κορτίσο, 66 ετών, άλλοτε πρόεδρος της Βουλής και επιχειρηματίας, θεωρείτο το φαβορί, καθώς υπολογιζόταν πως συγκέντρωνε το 36,1% των προθέσεων ψήφου στην τελευταία δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο GAD3 και μεταδόθηκε την Πέμπτη.

Ο διάδοχος του Κάρλος Βαρέλα

Ο νικητής της αναμέτρησης θα διαδεχθεί τον Χουάν Κάρλος Βαρέλα, η δημοτικότητα του οποίου δέχθηκε πλήγμα από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση του κόστους ζωής, τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις σοβαρές κρίσεις στους τομείς της υγείας αλλά και της δικαιοσύνης.

Τη διαδικασία των εκλογών στον Παναμά παρακολουθεί στενά η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Κίνα, που επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα από τη διώρυγα της οποίας διέρχονται φορτία αξίας 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.


NEWSLETTER