Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 14:20

Γκιούλ και Νταβούτογλου επικρίνουν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Γράφτηκε από την
Γκιούλ και Νταβούτογλου επικρίνουν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Δύο βετεράνοι του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επέκριναν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει η αντιπολίτευση.

Οι Γκιούλ και Νταβούτογλου, οι οποίοι θεωρούνταν σημαντικά στελέχη του AKP, ενός κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Τουρκία, διατύπωσαν τις επικρίσεις αυτές σε μηνύματα που ανήρτησαν αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter.

Ο Γκιούλ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 ως το 2014, συνέκρινε την ακύρωση, τη Δευτέρα από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK), της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με την μη επικύρωση, το 2007, από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δικής του εκλογής ως προέδρου της Δημοκρατίας για τον λόγο ότι δεν είχε επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία των 367 βουλευτών. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τότε τη συνεδρίαση ακριβώς για να ακυρωθεί η εκλογή του. «Αυτό που αισθάνθηκα το 2007 με την άδικη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το αισθάνθηκα και χθες, όταν ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, ανακοίνωσε την απόφασή της», έγραψε ο Γκιούλ. «Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER