Πέμπτη, 09 Μαϊος 2019 15:20

Αυστηρή νομοθεσία κατά των σεξουαλικών εγκλημάτων στην Εκκλησία εισάγει ο πάπας Φραγκίσκος

Γράφτηκε από την
Αυστηρή νομοθεσία κατά των σεξουαλικών εγκλημάτων στην Εκκλησία εισάγει ο πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα αυστηρή νομοθεσία που υποχρεώνει τους ιερείς, τους μοναχούς και τις μοναχές να αναφέρουν κάθε υποψία για σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση, καθώς και τυχόν κάλυψη από την ιεραρχία της Εκκλησίας τέτοιων περιστατικών.

Ολες οι ενορίες του πλανήτη είναι επίσης υποχρεωμένες να θέσουν σε ισχύ εντός ενός έτους ένα σύστημα που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό για την κατάθεση αναφορών για σεξουαλικές καταχρήσεις, που θα εξετάζονται εντός διαστήματος 90 ημερών.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στο πλαίσιο ενός "motu proprio", δηλαδή επιστολής που προέρχεται απευθείας από τον πάπα και τροποποιεί την νομοθεσία της Εκκλησίας (το Κανονικό Δίκαιο).

Ο ποντίφικας ζητεί την απόλυτη διατήρηση του απορρήτου της εξομολόγησης, γεγονός που αποκλείει την καταγγελία γεγονότων που αναφέρονται από τους πιστούς εντός του εξομολογητηρίου.

Στην εισαγωγή αυτής της αποστολικής επιστολής, που φέρει τον τίτλο «Είστε το φως του κόσμου», ο πάπας Φραγκίσκος τονίζει ότι «τα εγκλήματα που αφορούν σεξουαλικές καταχρήσεις προσβάλλουν τον Κύριό μας, προκαλούν φυσικές, ψυχολογικές και πνευματικές βλάβες στα θύματα».

«Είναι καλό να υιοθετηθούν σε οικουμενικό επίπεδο διαδικασίες με στόχο την πρόληψη αυτών των εγκλημάτων που προδίδουν την εμπιστοσύνη των πιστών», αναφέρεται στην επιστολή.

«Για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα υπό οποιαδήποτε μορφή τους, χρειάζεται συνεχής και βαθιά μεταστροφή στις καρδιές, που θα πιστοποιείται με συγκεκριμένες και καρποφόρες πράξεις από κάθε έναν στους κόλπους της Εκκλησίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER