Κυριακή, 19 Μαϊος 2019 11:20

Μέτε Φρέντρικσεν: Η αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών στη Δανία

Γράφτηκε από την
Μέτε Φρέντρικσεν: Η αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών στη Δανία

Ανακοίνωσε την επιστροφή της μέσα από το Facebook με ένα βίντεο που αντέγραψε από ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, στο οποίο εμφανίζεται να κουμπώνει το μπουφάν της, να φτιάχνει τα μαλλιά της και να φοράει γόβες στιλέτο υπό τους ήχους μουσικής χέβι μέταλ. «Είμαι έτοιμη και πάλι» λέει μπροστά στην κάμερα.

Ονομάζεται Μέτε Φρέντρικσεν, είναι η αρχηγός των αντιπολιτευόμενων σοσιαλδημοκρατών της Δανίας και είναι 41 ετών.

Βρισκόταν στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, προκήρυξε πρόσφατα βουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου και για το λόγο αυτόν άργησε κατά δύο ημέρες να ξεκινήσει την προεκλογική της εκστρατεία.

Ωστόσο, αυτό δεν την πτοεί, αφού το κεντροαριστερό μπλοκ της ξεκινά τη μάχη ενόψει των εκλογών έχοντας ήδη προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, και λίγοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν ότι η Μέτε θα γίνει η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας.

«Είμαι υπερενθουσιασμένη, γιατί έχουμε τόσο απεγνωσμένα ανάγκη για αλλαγή στην κυβέρνηση» δήλωσε η εθελόντρια στην προεκλογική της εκστρατεία Μαλού Άστρουπ Κλέμενσεν, καθώς ετοιμαζόταν να μοιράσει τριαντάφυλλα στους δρόμους της Κοπεγχάγης για την έναρξη της εκστρατείας της Φρέντρικσεν.

Μια νίκη της Φρέντρικσεν θα ήταν ευλογία για τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες με δεδομένο το αποκαρδιωτικό πολιτικό σκηνικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Όχι ότι θα είναι αναίμακτη η μάχη για την επικράτηση, καθώς υπό την ηγεσία της Φρέντρικσεν το κόμμα υπέστη ριζικές αλλαγές: εξωθήθηκε πιο αριστερά στο θέμα της οικονομίας και πιο δεξιά στο μεταναστευτικό ζήτημα και αναμένεται να δεχτεί σφοδρή κριτική.

«Για μένα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το τίμημα της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης, της μαζικής μετανάστευσης και της ελεύθερης μετακίνησης του εργατικού δυναμικού πληρώνουν οι χαμηλότερες τάξεις» έγραψε σε μια πρόσφατη βιογραφία της.

Η σημερινή δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας θέσπισε τον περασμένο χρόνο την πιο αντιμεταναστευτική νομοθεσία στην ιστορία της χώρας και αντί να της εναντιωθεί η Φρέντρικσεν υιοθέτησε το μεγαλύτερο μέρος της.

Επιπλέον, υπό την ηγεσία της το κόμμα έκανε έκκληση για την επιβολή ορίου στον αριθμό των «μη Δυτικών μεταναστών» που θα δέχεται η χώρα, για την αποστολή των αιτούντων άσυλο σε ένα κέντρο υποδοχής στη Βόρεια Αφρική και για την υποχρέωση όλων των μεταναστών να εργάζονται 37 ώρες την εβδομάδα με αντάλλαγμα την προσφορά προνομίων.

Η Φρέντρικσεν προσέγγισε το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) δίνοντας μια σειρά από κοινές συνεντεύξεις με τον ηγέτη του, Κρίστιαν Τούλσεν Νταλ, και συζητώντας ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του στην κυβέρνηση.

Είναι όμως οι κυβερνητικές πολιτικές που έχει υποστηρίξει το κόμμα της που είναι περισσότερο ανησυχητικές για τους συμμάχους της στο κεντροαριστερό μπλοκ. Αυτές περιλαμβάνουν και ένα νόμο που επιτρέπει μεταξύ άλλων την αφαίρεση των κοσμημάτων των προσφύγων, την κατάργηση της μπούρκα και της νικάμπ και ένα σχέδιο για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε ένα νησί, το οποίο χρησιμοποιείται για την έρευνα μεταδοτικών ζωικών νόσων.

Το Φεβρουάριο η Μέτε υποστήριξε το αίτημα του ακροδεξιού κόμματος να γίνει στόχος της πολιτικής ασύλου ο επαναπατρισμός αντί η ενσωμάτωση.

Πολλοί θεωρούν ότι το νέο λαϊκιστικό προφίλ του κόμματός της είναι ένα ξεκάθαρο παιχνίδι εξουσίας. Το ακροδεξιό κόμμα είδε το ποσοστό του στην προτίμηση ψήφου να πέφτει από το 21% που ήταν το 2015 σε κάτω από το 13%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Berlingske.

Μια δημοσκόπηση που διεξήγαγαν οι ίδιοι οι σοσιαλδημοκράτες ανάμεσα στους ψηφοφόρους της βάσης τους το περασμένο φθινόπωρο διαπίστωσε ότι το 37% των ψηφοφόρων των σοσιαλδημοκρατών θεωρεί πολύ χαλαρή την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα. Και αυτό προέκυψε έπειτα από τρία χρόνια παραμονής της πιο αντιμεταναστευτικής κυβέρνησης στην ιστορία της Δανίας.

Με σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και στις Κοινωνικές Επιστήμες, η Φρέντρικσεν διετέλεσε υπουργός Εργασίας (2011-2014) στην κυβέρνηση της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, της πρώην ηγέτιδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (την οποία και διαδέχτηκε η Φρέντρικσεν το 2015) και πρώην πρωθυπουργού της χώρας, και υπουργός Δικαιοσύνης από το 2014 ως το 2015.

Είναι σφοδρή πολέμιος της πορνείας και επί σειρά ετών ζητούσε την απαγόρευση του αγοραίου σεξ, όπως συμβαίνει στη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Το Μάιο του 2010 έγινε γνωστό ότι η κόρη της, μαζί με τα παιδιά πολλών άλλων προβεβλημένων σοσιαλδημοκρατών πολιτικών, φοιτούσε σε ιδιωτικό σχολείο. Η Φρέντρικσεν κατηγορήθηκε, όπως και τα άλλα στελέχη του κόμματός της, για υποκρισία από το δανέζικο Τύπο, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες είχαν επί σειρά ετών ως βασική πολιτική τους τη δημόσια εκπαίδευση και το 2005 η ίδια είχε ανοιχτά καταφερθεί εναντίον των γονέων που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER