Κυριακή, 26 Μαϊος 2019 09:11

Πρώτη συνάντηση αντιπροσώπων Γκουαϊδό και Μαδούρο - Στο Οσλο

Γράφτηκε από την
Πρώτη συνάντηση αντιπροσώπων Γκουαϊδό και Μαδούρο - Στο Οσλο

Αντιπρόσωποι του Νικολάς Μαδούρο και του αντιπάλου του Χουάν Γκουαϊδό θα συναντηθούν για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα στο Οσλο, στο πλαίσιο της νορβηγικής μεσολάβησης, ανακοίνωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γκουαϊδό ανέφερε ότι αντιπρόσωποί του θα «συναντηθούν τόσο με στελέχη της νορβηγικής κυβέρνησης, όσο και με αντιπροσώπους του καθεστώτος», όπως αποκαλεί την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Πολιτική και οικονομική κρίση

Την περασμένη εβδομάδα στο Όσλο αντιπροσωπείες των δύο πλευρών είχαν συνομιλίες εκ του σύνεγγυς, μέσω των Νορβηγών οικοδεσποτών τους, χωρίς άμεσες διμερείς επαφές. Καθώς η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Χουάν Γκουαϊδό αποδέχθηκαν την πρόταση της Νορβηγίας να μεσολαβήσει και αντιπρόσωποι των δύο πλευρών είχαν επαφή τουλάχιστον σε μία περίπτωση στο Όσλο τον Μάιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε νωρίτερα το Σάββατο (25/05) ότι τα δύο στρατόπεδα αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Όσλο την επόμενη εβδομάδα. «Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αναζήτηση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών στη Βενεζουέλα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής διπλωματίας.

Πως βλέπει ο Γκουαϊδό τον Μαδούρο και πως εκείνος τον Γκουαϊδό

Ο Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο και έχει αναγνωριστεί από περίπου πενήντα κυβερνήσεις, μέχρι τώρα εμφανιζόταν επιφυλακτικός έναντι της νορβηγικής μεσολαβητικής προσπάθειας. Η διαδικασία αντιμετωπίζεται απορριπτικά από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, έπειτα από τέσσερις παρόμοιες προσπάθειες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Μαδούρο το 2013, που απέτυχαν όλες.

Για τον Γκουαϊδό και τους υποστηρικτές του ο Μαδούρο είναι «δικτάτορας», «άρπαγας» και «σφετεριστής» της εξουσίας, που διατηρεί χάρη στις εκλογές «απάτη» της περασμένης χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτηρίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «πραξικοπηματίες» που υποστηρίζονται από την «βορειοαμερικάνικη αυτοκρατορία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER