Κυριακή, 26 Μαϊος 2019 09:50

Βόλφγκανγκ Σομπότκα: Πολύ υψηλή η σημασία των εκλογών, λόγω των πολλών προκλήσεων για την ΕΕ

Γράφτηκε από την
Βόλφγκανγκ Σομπότκα: Πολύ υψηλή η σημασία των εκλογών, λόγω των πολλών προκλήσεων για την ΕΕ

«Πολύ υψηλή» χαρακτηρίζει τη σημασία των Ευρωεκλογών, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, διότι, όπως παρατηρεί, «βλέπουμε την Ευρώπη (σ.σ.: την Ευρωπαϊκή Ένωση) να βρίσκεται μπροστά σε πολλές προκλήσεις, όπως επίσης βλέπουμε τον κινητήρα της Ευρώπης να δουλεύει πιο αργά».

«Έχουμε πολλές προκλήσεις, με την Αμερική, την Κίνα και άλλους, χρειαζόμαστε μια Βουλή που να παίρνει σαφείς αποφάσεις, μια Επιτροπή η οποία να έχει την δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις που είναι βιώσιμες για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη», προσθέτει.

Κατά την άποψή του προέδρου της αυστριακής Βουλής, ο οποίος ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει όλες τις προσπάθειες σε τομείς όπως το εξωτερικό εμπόριο, η οικονομία, η ασφάλεια, η εσωτερική αγορά, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ισχυρή, ώστε να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και όχι οδηγίες. Τα εθνικά Κοινοβούλια, τονίζει, πρέπει να έχουν μεγαλύτερο πεδίο δράσης.

Ο ίδιος εκτιμά ως «πολύ υψηλή» τη σημασία των Ευρωεκλογών για τον λόγο ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζονται στην Ευρώπη δυνάμεις, που εδώ κι εκεί συγκεντρώνουν πίσω τους μεγάλες ομάδες, όπως φάνηκε πρόσφατα στη συνάντησή τους στο Μιλάνο, και ιδρύεται ένα δεξιό λαϊκίστικο κίνημα, «από τελείως ακραίους ακροδεξιούς έως κάποιους πιο μετριοπαθείς», για αυτό θεωρεί σημαντικό να ισχυροποιηθεί περισσότερο το πολιτικό κέντρο.

Ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα πιστεύει ότι απαιτείται μια Ευρώπη που να έχει μεγάλη στήριξη από την πλειοψηφία και ότι στην Αυστρία καταγράφεται καλό ποσοστό αποδοχής της ΕΕ, εξαιτίας του χάους του Brexit, μετά το οποίο φάνηκε ότι στην Αυστρία αυξήθηκε η υποστήριξη προς την Ευρώπη.

«Μια Ευρώπη την οποία οι άνθρωποι αποδέχονται ως Ένωση Ειρήνης, μια Ευρώπη η οποία προστατεύει πραγματικά τα συμφέροντα τους, τα οποία δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν το κράτος-μέλος ή η περιφέρεια όπου ζουν», εξηγεί.

Ταυτόχρονα όμως, σημειώνει, χρειάζεται πεδίο δράσης για τα εθνικά Κοινοβούλια για τα ζητήματα τα οποία μπορούν να οργανώσουν καλύτερα. Για τον λόγο αυτό είναι για τον ίδιο «αποφασιστικές οι Ευρωεκλογές, διότι ακριβώς αυτό συμπεριλαμβάνεται στους στόχους του πολιτικού κέντρου, όπως επίσης απαιτείται καλή, συντεταγμένη διαχείριση στα ζητήματα της μετανάστευσης».

Κι εδώ, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται απαντήσεις ως προς τη στάση απέναντι στους ανθρώπους που ήλθαν στην Ευρώπη και έλαβαν άσυλο, ως προς τη διαχείριση της μετανάστευσης, όπου πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε άσυλο και οικονομική μετανάστευση και αυτή είναι για πολλούς Ευρωπαίους μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική.

Ως προς τον μεγαλύτερο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής τονίζει πως θεωρεί ότι είναι πολύ καλά οργανωμένη η «τριαρχία», όπως την αποκαλεί.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο είναι τρεις θεσμοί που πρέπει να καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες, καθώς, μια δύναμη από μόνη της δεν μπορεί να πάει την Ευρώπη μπροστά, κι αυτό απαιτεί πολλή επικοινωνία, πολλή ευαισθησία ως προς τα κέντρα βάρους που ορίζονται».

Τέλος, ερωτηθείς αν αισιοδοξεί για την ΕΕ μετά την έξοδο της Βρετανίας, απαντά πως πιστεύει ότι «η Ευρώπη έχει τεράστια δημιουργική δύναμη, έχουμε σε όλες τις χώρες πολύ καλούς επιστήμονες, έχουμε πολύ επιτυχημένους επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ΕΕ».

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα και ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις», καταλήγει ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα στην αποκλειστική συνέντευξή του που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιένη.


NEWSLETTER