Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 15:11

Φονικό κύμα καύσωνα στην Ινδία - Το θερμόμετρο έδειξε 51 βαθμούς

Γράφτηκε από την
Φονικό κύμα καύσωνα στην Ινδία - Το θερμόμετρο έδειξε 51 βαθμούς

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία από το φονικό κύμα καύσωνα, με τους φτωχούς εργάτες να πλήττονται περισσότερο.

Η θερμοκρασία στο Νέο Δελχί έφτασε χθες Τρίτη τους 48 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ στην Τσούρου, μια πόλη στο βορειοδυτικό κρατίδιο Ραζαστάν, η θερμοκρασία έφτασε τους 51 βαθμούς Κελσίου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Πρόκειται για τον χειρότερο καύσωνα που έχει σημειωθεί ποτέ. Το 2015 ο καύσωνας επηρέασε εννέα κρατίδια, φέτος η πρόβλεψη αναφέρει 23» επεσήμανε ο Ανούπ Κούμαρ Σριβαστάβα, ειδικός στην ξηρασία και τους καύσωνες στην Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA).

«Έχουμε επιβεβαιώσει 36 θανάτους που συνδέονται με τον καύσωνα, έναντι 25 πέρυσι. Πρόκειται κυρίως για φτωχούς εργάτες που έχουν έρθει από αγροτικές περιοχές στις πόλεις για να αναζητήσουν εργασία και ζουν στην άκρη του δρόμου» πρόσθεσε.

Συνήθως τα καλοκαίρια η Ινδία αντιμετωπίζει λειψυδρία, όμως φέτος η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στα δυτικά και νότια κρατίδια, καθώς οι βροχοπτώσεις εκεί ήταν μικρότερες από το κανονικό στη διάρκεια των μουσώνων το 2018.

Η NDMA είχε προβλέψει ότι κύμα καύσωνα θα πλήξει την Ινδία από τα μέσα Μαρτίου, όμως τα καιρικά φαινόμενα έγιναν ακραία στα μέσα Μαΐου και αναμένεται να διατηρηθούν έτσι ως τα μέσα Ιουνίου.

Εξάλλου περισσότερες πόλεις επηρεάζονται από τον καύσωνα σε σχέση με πέρυσι, με πολλές να καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ, πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου, επεσήμανε ο Σριβαστάβα.

Αν και στη διάρκεια του καύσωνα του 2015 καταγράφηκαν πάνω από 2.000 θάνατοι στην Ινδία, ο απολογισμός ήταν πολύ μικρότερος τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού επεκτάθηκαν σε περισσότερα κρατίδια. Οι εργάτες στα αγροκτήματα, τις οικοδομές και τις αλυκές πλήττονται περισσότερο από τον καύσωνα, όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κάποια κρατίδια της Ινδίας, όπως η Κεράλα, εξέδωσαν προειδοποιήσεις για ηλίαση τον Μάρτιο και ανακοίνωσαν την επιβολή μεσημεριανού διαλείμματος για τους εργάτες για τους επόμενους τρεις μήνες. Στο εν λόγω κρατίδιο, επιβάτες πέθαναν από τη ζέστη μέσα σε τρένο.

Εξάλλου η σύσταση της NDMA για μείωση κατά 20% του οκταώρου στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εφαρμόζεται για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ωστόσο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν τέτοια προστασία. «Μετανάστες αναγκάζονται να εργαστούν ακόμη και με ακραία ζέστη» κατήγγειλε ο Γκίτα Ραμακρισνάν του σωματείου εργαζομένων στις οικοδομές.


NEWSLETTER