Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 08:10

Δολοφονίες και απαγωγές δημοσιογράφων σε Μεξικό και Κολομβία

Γράφτηκε από την
Δολοφονίες και απαγωγές δημοσιογράφων σε Μεξικό και Κολομβία

Μεξικανός δημοσιογράφος απήχθη από ένοπλους χθες Τετάρτη στην Πολιτεία Βερακρούς (νοτιοανατολικά), πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη δολοφονία άλλης ρεπόρτερ, καθώς το Μεξικό έχει πλέον μετατραπεί στην πιο επικίνδυνη χώρα στον πλανήτη για τους εργαζόμενους στον Τύπο από την αρχή του 2019.

Ο Μάρκος Μιράντα, δημοσιογράφος και διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Noticias a Tiempo, απήχθη από δύο οπλισμένους άνδρες ενώ πήγαινε τη 10χρονη κόρη του στο σχολείο της στην πόλη Μπόκα δελ Ρίο, γνωστοποίησαν η σύζυγός του, η Μαρία δελ Πιλάρ Γάσκα, και η Επιτροπή της Πολιτείας Βερακρούς για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Η Μαρία δελ Πιλάρ Γάσκα είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι ο σύζυγός της δεχόταν απειλές από τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας, τον Έρικ Σισνέρος, λόγω των ρεπορτάζ του. «Ήθελε ο σύζυγός μου να γράφει θετικά πράγματα γι' αυτόν, με αντάλλαγμα δωροδοκίες. Του είπε ότι εάν δεν το έκανε, ήξερε τι θα του συνέβαινε», κατήγγειλε. Η απαγωγή έγινε πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου η Νόρμα Σαράμπια, ρεπόρτερ στη γειτονική Πολιτεία Ταμπάσκο, δολοφονήθηκε, γεγονός που αύξησε σε έξι τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από την αρχή της χρονιάς.

Η Νόρμα Σαράμπια ήταν ανταποκρίτρια της εφημερίδας Tabasco Hoy επί 15 χρόνια και εργαζόταν εδώ και κάποιο καιρό για τοπικά ΜΜΕ. Δέχθηκε επίθεση από δύο ένοπλους που κινούνταν με μοτοσικλέτα, κοντά στο σπίτι της, στην πόλη Ουιμανγκίγιο. Κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, το Μεξικό είναι η χώρα με τους περισσότερους δολοφονημένους δημοσιογράφους στον κόσμο από την αρχή της χρονιάς.

Κολομβία: Ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος δολοφονήθηκε

Δημοσιογράφος που εργαζόταν σε κοινοτικό ραδιόφωνο σε εμπόλεμη ζώνη στη νοτιοδυτική Κολομβία δολοφονήθηκε από πληρωμένους εκτελεστές που κινούνταν με μοτοσικλέτα, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο Λιμπάρδο Μοντενέγκρο, 42 ετών, δολοφονήθηκε το βράδυ της Δευτέρας καθώς πήγαινε με τα πόδια στο σπίτι της αρραβωνιαστικιάς του στην κοινότητα Σαμανιέγο (Ναρίνιο), διευκρίνισε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί πηγή προσκείμενη στις αρχές σε αυτή την επαρχία, που γειτονεύει με τον Ισημερινό. Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της Ναρίνιο, τον Ουίλιαμ Πένια, ο δημοσιογράφος δέχθηκε πολλές σφαίρες. Οι αρχές δεν έχουν διατυπώσει καμία εκτίμηση για το ποιος βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία ή το εάν η ενέργεια συνδεόταν με τη δουλειά του θύματος.

Από το 2017 έχουν δολοφονηθεί έξι δημοσιογράφοι κι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην Κολομβία, συμπεριλαμβανομένων των τριών μελών μιας δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό που απήχθησαν από αποστάτες των FARC που δρούσαν στη Ναρίνιο, υπενθύμισε το FLIP.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER