Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 12:11

Welt: Το παγκόσμιο κεφάλαιο αποσύρεται από τη Γερμανία

Γράφτηκε από την
Welt: Το παγκόσμιο κεφάλαιο αποσύρεται από τη Γερμανία

«Η παγκοσμιοποίηση παραπαίει: Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, oι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό μειώθηκαν παγκοσμίως σημαντικά το 2018. Η Γερμανία βρίσκεται πίσω από το Μεξικό και την Ισπανία και οι γερμανικές οικονομικές ενώσεις απαιτούν από την πολιτική να ενεργοποιηθεί», γράφει η «Welt».

Αναλυτικότερα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει:

«Πριν από έναν χρόνο, στις 15 Ιουνίου 2018, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε τους πρώτους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα ανακοίνωσε τα πρώτα αντίμετρα και από τότε κλιμακώνεται η εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και αυξάνεται η αβεβαιότητα μεταξύ των εταιρειών και των επενδυτών παγκοσμίως. Πόσο μεγάλη είναι αυτή στην πραγματικότητα, το δείχνει πρόσφατη αξιολόγηση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) του ΟΗΕ. Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στην Ευρώπη είναι εκείνες οι χώρες που επωφελήθηκαν στο παρελθόν ιδιαίτερα από τις ελκυστικές συνθήκες που προσέφεραν. Στην έκθεσή της η UNCTAD αναφέρει ρητά την Ελβετία και την Ιρλανδία.

Η Γερμανία διολισθαίνει στην κατάταξη

Η Γερμανία δεν εξαιρείται από αυτήν την εξέλιξη. Οι άμεσες επενδύσεις υποχώρησαν στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος. Έτσι, η Γερμανία διολίσθησε πίσω από χώρες όπως η Ισπανία, ο Καναδάς, η Γαλλία και το Μεξικό. Η Ιταλία με 24 δισεκατομμύρια δολάρια προσέλκυσε ελαφρώς λιγότερα ξένα κεφάλαια.

Η διολίσθηση της Γερμανίας στην κατάταξη δεν είναι πάντως ανησυχητική. Τα τελευταία χρόνια, το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων παρουσίαζε διακυμάνσεις μεταξύ 4 και σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τούτοις, διάφορες οικονομικές ενώσεις απαιτούν από την πολιτική, ανεξάρτητα από τον εμπορική διαμάχη και το Brexit, να εργαστούν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ελκυστικότητας της Γερμανίας ως επενδυτικού προορισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER