Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 18:45

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις οι Τούρκοι ξεκινούν τις γεωτρήσεις

Γράφτηκε από την
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις οι Τούρκοι ξεκινούν τις γεωτρήσεις

"Μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα" δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Παρά το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν στην Τουρκία την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το αυτί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να… ιδρώνει καθώς ανακοίνωσε, μέσω Τσαβούσογλου, ότι οι γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου από το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητή» θα πραγματοποιηθούν βάσει προγραμματισμού.
Το τουρκικό γεωτρύπανο, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, φαίνεται πως θα ξεκινήσει εργασίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Ειδικότερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη Μεσόγειο: «Μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

"Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς» πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν». Όπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».
Στη συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο, ο τούρκος υπουργός είπε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», επεσήμανε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της, δήθεν, υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.
«Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Φατίχ ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή» τόνισε.
Όπως υποστηρίζει, με την αποστολή του γεωτρύπανού τους, η ελληνοκυπριακή πλευρά πανικοβλήθηκε. «Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέρα από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα, μετά που ενημερώσαμε τη Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της ΕΕ και τη Μογκερίνι, αναφέροντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ μέσα στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ (στην Άγκυρα) τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ. Επειδή μιλάνε χωρίς να ξέρουν και αμέσως μέσα στην ΕΕ με την αντίληψη της αλληλεγγύης παίρνουν θέση» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.

Η διακήρυξη των 7

Την ίδια ώρα, η πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου προς την τη Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της και η αναγνώριση της σημασίας εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζονται μεταξύ άλλων στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας, στην οποία συμμετείχαν οι επτά ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως «εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στο σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης: «Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες».

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER