Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 11:30

Σύρος ετοίμαζε βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στην Πενσιλβάνια

Γράφτηκε από την
Σύρος ετοίμαζε βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στην Πενσιλβάνια

Ένας σύρος πρόσφυγας, τον οποίο βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση στην Πολιτεία Πενσιλβάνια εξ ονόματος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συνελήφθη χθες Τετάρτη, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης με ανακοίνωση τους.

Ο Μουστάφα Μούσαμπ Αλαουεμέρ, που έφθασε πρόσφυγας στις ΗΠΑ από τη Συρία τον Αύγουστο του 2016, σχεδίαζε βομβιστική επίθεση εναντίον εκκλησίας στο προάστιο Νορθ Σάιντ του Πίτσμπεργκ, ανέφεραν ο αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ντέμερς και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Πίτσμπεργκ Σκοτ Μπρέιντι.

Ο 21χρονος σήμερα νεαρός «σχεδίαζε να διαπράξει επίθεση εναντίον εκκλησίας εξ ονόματος του ΙΚ που θα μπορούσε να σκοτώσει ή να τραυματίσει πολύ κόσμο», εξήγησε ο Μάικλ ΜακΓκάριτι, ένας πράκτορας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI).

«Το FBI αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά τις επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών θεσμών και θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που διαθέτουμε για να σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον τους» πρόσθεσε.

Ο ύποπτος είχε στείλει υλικό, ιδίως έγγραφα που συνδέονταν με το οικοδομικό σχέδιο της εκκλησίας και οδηγίες για τη χρήση εκρηκτικών, σε κάποιον που νόμιζε ότι ήταν οπαδός του ΙΚ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πράκτορας της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Πέραν των ανταλλαγών μηνυμάτων σε κρυπτογραφημένες πλατφόρμες και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, συναντήθηκε με αυτόν τον πράκτορα τέσσερις φορές μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου και του εκμυστηρεύθηκε την υποστήριξή του στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Είχε επίσης γράψει ένα «σχέδιο δέκα σημείων» που περιέγραφε λεπτομερώς πώς σχεδίαζε να μεταφέρει εκρηκτικά με ένα σακίδιο πλάτης, και είχε προετοιμάσει λεπτομερείς χάρτες με σημειωμένες τις προσβάσεις.

Επρόκειτο να συναντηθεί με τον πράκτορα του FBI μια τελευταία φορά χθες Τετάρτη, πριν από την επίθεση, που σκόπευε να διαπράξει τον Ιούλιο. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει διευκρινιστεί.

Του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση και διασπορά πληροφοριών για εκρηκτικά ή όπλα μαζικής καταστροφής.

Έντεκα άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο Πίτσμπεργκ την 27η Οκτωβρίου 2018, όταν 0 46χρονος ένας ακροδεξιός αντισημίτης Ρόμπερτ Μπάουερς άνοιξε πυρ εναντίον τους μέσα σε συναγωγή. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον της ισραηλιτικής κοινότητας που έχει διαπραχθεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί τουλάχιστον 29 κατηγορίες και είναι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή.


NEWSLETTER