Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 09:40

Νέος «δυνητικός» κίνδυνος στο σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου του Boeing 737 MAX

Γράφτηκε από την
Νέος «δυνητικός» κίνδυνος στο σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου του Boeing 737 MAX

H αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν νέο «δυνητικό» κίνδυνο στα συστήματα διεύθυνσης και ελέγχου του επιβατικού αεροσκάφους Boeing 737 MAX, που ζητεί από την κατασκευάστρια να «διορθώσει», πριν εγκρίνει την επάνοδο των αεροσκαφών του τύπου στην υπηρεσία.

Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Αεροσκάφη 737 MAX ενεπλάκησαν σε δύο δυστυχήματα με συνολικά 346 νεκρούς πριν εντέλει όλος ο στόλος καθηλωθεί στο έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση που ζήτησε να μην κατονομαστεί εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια δοκιμών σε προσομοιωτή, ελεγκτές πιλότοι της FAA άργησαν πολύ να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους έπειτα από σενάρια ενεργοποίησης του συστήματος αποφυγής απώλειας στήριξης MCAS, που θεωρείται πως ίσως προκάλεσε τα δυστυχήματα της Lion Air πέρυσι στην Ινδονησία και της Ethiopian Airlines στην Αιθιοπία τον Μάρτιο.

Το αυτόματο σύστημα, που κατεβάζει το ρύγχος, ενεργοποιείται χωρίς επέμβαση των χειριστών και οι πιλότοι του πρώτου μοιραίου 737 MAX της Λάιον αποκαλύφθηκε ότι αγωνίζονταν, μάταια, να ανακτήσουν τον έλεγχό του πριν το αεροπλάνο συντριβεί ανοιχτά της Ιάβας. Το MCAS πιστεύεται ότι διαδραμάτισε ρόλο και στο δεύτερο δυστύχημα, τον Μάρτιο, κοντά στην Αντίς Αμπέμπα.

Η αποκατάσταση που ζητεί να γίνει η FAA σημαίνει ότι η πτήση νέας «πιστοποίησης» του 737 MAX —του αεροσκάφους στο οποίο η Μπόινγκ βασίζει πρακτικά το ίδιο το μέλλον της— δεν θα γίνει πριν από την 8η Ιουλίου το νωρίτερο και η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας θα εξετάσει τα αποτελέσματα για δύο ως τρεις εβδομάδες πριν αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την επάνοδό του σε υπηρεσία.

Δεν είναι σαφές εάν το πρόβλημα που εντοπίστηκε μπορεί να επιδιορθωθεί με αναβάθμιση του λογισμικού ή χρειάζεται τροποποίηση μικροεπεξεργαστή. Η Μπόινγκ διαβεβαίωσε την FAA ότι μπορεί να το επιλύσει αναβαθμίζοντας το λογισμικό.

Αν χρειαστεί διόρθωση του υλικού των συστημάτων ελέγχου, η καθυστέρηση της επιστροφής του 737 MAX στην υπηρεσία ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η United Airlines των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την ισχύ της απόφασής της να μην εκτελεί πτήσεις με αεροσκάφη 737 MAX της Μπόινγκ μέχρι τουλάχιστον την 3η Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα ακυρωθούν συνολικά 1.900 δρομολόγια τον Αύγουστο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER