Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 11:50

ΗΠΑ: Διχάζει Ρεπουμπλικάνους - Δημοκρατικούς η κατάργηση του Obamacare

Γράφτηκε από την
ΗΠΑ: Διχάζει Ρεπουμπλικάνους - Δημοκρατικούς η κατάργηση του Obamacare

Το ενδεχόμενο κατάργησης του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας στις ΗΠΑ, του γνωστού Obamacare, είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, παρότι δεν έχουν κάποιο ρεαλιστικό πλάνο για ένα νέο σύστημα υγείας, στην περίπτωση που τα δικαστήρια ακυρώσουν την εφαρμογή του πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Καθώς έχει περάσει μία δεκαετία από τότε που άρχισαν οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του αναφερόμενου προγράμματος, οι ίδιοι ίσως κατορθώσουν να πετύχουν την ακύρωση της εφαρμογής του, μέσω μιας δικαστικής αγωγής που έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως γράφει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το Politico.

Από την άλλη μεριά, η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης αυτής στα δικαστήρια θα προκαλέσει χάος, όχι μόνο στην ασφαλιστική αγορά των υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ, αλλά και στο Καπιτώλιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές φέρονται να είναι θετικοί, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για τις συνέπειες που θα προκαλέσει μία ενδεχόμενη κατάργηση του Obamacare. «Είμαι έτοιμος για την επιτυχία της μήνυσης. Θα ήθελα να γυρίσω πίσω και να αντιμετωπίσω πάλι τα ζητήματα της υγείας» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάικ Ράουντς που εκλέγεται στη Νότια Ντακότα.

«Αν ελπίζω ότι η αγωγή θα είναι επιτυχής; Αυτό που ελπίζω είναι να έχουμε κάποιες ιδέες για το που θα πάμε στην περίπτωση που η αγωγή είναι επιτυχής κι όπως φαίνεται, αυτή θα είναι μία πιθανή εξέλιξη» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ που εκλέγεται στην Βόρεια Ντακότα.

Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι που δεν είναι γνωστοί για την σκληρή τους στάση απέναντι στο πρόγραμμα Obamacare υποστηρίζουν την ύπαρξη μηχανισμού που θα μπορούσε να το αντικαταστήσει.

«Έχω ένα σχέδιο για το οποίο θα ήμουν ευχαριστημένος, αν μπορούσε να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο και να προχωρήσουμε με αυτό. Η ανάγκη είναι η μητέρα της αποδοχής. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε στην ανάγκη, η οποία μπορεί να προωθήσει την πρότασή μου, ώστε να έχει ουσιαστική υποστήριξη» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα.

Τόσο ο Κρέιμερ, όσο κι ο Ρόμνεϊ δήλωσαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων έχουν αρχίσει για το πως θα μπορέσουν να επέμβουν στην περίπτωση που η εφαρμογή του Obamacare ακυρωθεί από τα δικαστήρια.

Το εφετείο άφησε να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ότι είναι πιθανό να ακυρώσει την εφαρμογή του νόμου ή ένα μέρος του, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι εργάζονται σε ένα μετριοπαθές πακέτο νομοσχεδίων που έχει ως στόχο την μείωση του οικονομικού κόστους των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ωστόσο, όταν η συζήτηση φτάνει σε δραστικές αλλαγές στο πλαίσιο του Obamacare, τότε, τα δύο κόμματα παύουν να συζητούν.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών δεν έχουν πρόθεση να συζητήσουν με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς υποστηρίζουν την επιβίωση του Obamacare.

Επίσης, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία θα μπορούσαν να έχουν μία ενοποιημένη στάση σε ένα νομοσχέδιο αντικατάστασης του Obamacare, καθώς προηγούμενα απέτυχαν να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.

«Στην περίπτωση που πετύχουν θα ανησυχήσω πολύ» δήλωσε η μετριοπαθής Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, σχολιάζοντας την μήνυση που υποστηρίζει η κυβέρνηση Τραμπ. «Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο ώστε να υπάρχει φροντίδα για όσους χρησιμοποιούν τις προβλέψεις του Obamacare κι αγοράζουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις ή καλύπτονται από την επέκταση εφαρμογής του προγράμματος Medicaid. Ελπίζω ότι το δικαστήριο δεν θα το καταργήσει» είπε η Κόλινς.

Οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να ασκήσουν σκληρή κριτική στους Ρεπουμπλικάνους στην περίπτωση κατάργησης του Obamacare, εξαιτίας της μήνυσης που αναφέρεται παραπάνω.

Οι ίδιοι εξασφάλισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου κι αφού έστρεψαν την προσοχή τους στα ζητήματα της υγείας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε την στάση των Ρεπουμπλικάνων ως «κατάργηση χωρίς αντικατάσταση».

«Κάθε σχέδιο που προώθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι έχει αποτύχει να διατηρήσει τις προβλέψεις που προσφέρει ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ. Είναι πολύ απλό, αν νοιάζεσαι για την διατήρηση των παροχών που λαμβάνουν οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας που προϋπάρχουν, τότε, δεν απαιτείς την κατάργηση των μέτρων που εφαρμόζονται» συμπλήρωσε ο Σούμερ.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν που είναι ένας στενός πολιτικός σύμμαχος του Σούμερ, πρόσθεσε: «Θα είναι καλύτερο να κάνουν κάτι. Αν δεν το πράξουν [η ευθύνη θα είναι δική τους]. Την όλη ευθύνη θα έχει ο Μιτς ΜακΚόνελ».

Οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την προστασία των προβλέψεων του Obamacare που εξυπηρετούν μεγάλα κοινωνικά στρώματα, ώστε να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση για το πρόγραμμα των υπηρεσιών υγείας, εν μέσω ουσιαστικής έναρξης του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Από την πλευρά του, ο ΜακΚόνελ ως ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία έχει δηλώσει ότι το Κογκρέσο θα κινηθεί άμεσα για την προστασία των πασχόντων από χρόνια προβλήματα υγείας, στην περίπτωση κατάργησης του Obamacare στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Από την άλλη μεριά, κατάρρευση του πλαισίου εφαρμογής του Obamacare θεωρείται επίσης πιθανή, ενώ το Κογκρέσο ενδέχεται να εμπλακεί σε μία τακτική για την εκατέρωθεν επίδοση ευθυνών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για μήνες, αφήνοντας αβοήθητους τους Αμερικανούς ασθενείς, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα προκύψουν από την κατάργηση εφαρμογής του Obamacare.


NEWSLETTER