Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 08:50

Πρόεδρος Κολομβίας για Μαδούρο: Εχει μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε καταφύγιο τρομοκρατών

Γράφτηκε από την
Πρόεδρος Κολομβίας για Μαδούρο: Εχει μετατρέψει τη Βενεζουέλα σε καταφύγιο τρομοκρατών

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει μετατρέψει τη χώρα του σε καταφύγιο τρομοκρατών και διέπραξε το σοβαρό λάθος να προστατεύσει ανταρτικές ομάδες και εμπόρους ναρκωτικών, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών κλιμακώνεται και πάλι.

Ο Ντούκε έκανε αυτό το σχόλιο απαντώντας στην ανακοίνωση του Μαδούρο ο οποίος την Κυριακή δήλωσε ότι οι δύο αγνοούμενοι διοικητές των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) που καταζητούνται από τις δικαστικές αρχές είναι "καλοδεχούμενοι στη Βενεζουέλα".

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν αφότου ο Ντούκε αναγνώρισε ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, τον επικεφαλής του κοινοβουλίου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, θεωρώντας παράνομη την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018.

"Αυτό που βλέπουμε είναι ότι (ο Μαδούρο) όχι μόνο έδωςσε καταφύγιο στους Κολομβιανούς τρομοκράτες για πολλά χρόνια αλλά επιβεβαιώνει ολοένα και περισσότερο ότι η Βενεζουέλα είναι καταφύγιο για τρομοκράτες και εμπόρους ναρκωτικών", είπε ο Ντούκε από τη Σαγκάη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Το Σαββατοκύριακο ο Νικολάς Μαδούρο είπε ότι οι Σεουσίς Παουσίας Ερντάντες ή "Χεσούς Σάντριτς" και Λουσιάνο Μαρίν ή "Ιβάν Μάρκες", είναι "ηγέτες της ειρήνης". Και οι δύο εντάχθηκαν στο πολιτικό κόμμα των FARC μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2016 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία. Επρόκειτο να εκπροσωπήσουν τις FARC στο Κογκρέσο. Όμως ο Μάρκες εξαφανίστηκε πέρσι, αφού συνελήφθη ένας ανιψιός του και μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεργαστεί σε μια έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών.

Αυτόν τον μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας διέταξε τη σύλληψη του Σάντρις επειδή δεν εμφανίστηκε να καταθέσει, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Σάντριτς προστατεύεται από το δικτατορικό καθεστώς", είπε ο Ντούκε αναφερόμενος στη Βενεζουέλα.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο Σάντριτς ενδέχεται να διέφυγε στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο είπε την Κυριακή ότι πληροφορήθηκε για την πιθανή παρουσία του Σάντριτς στη χώρα του από τις δηλώσεις του Ντούκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER