Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 09:00

Η Χιροσίμα καλεί το Τόκιο να υπογράψει συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων

Γράφτηκε από την
Η Χιροσίμα καλεί το Τόκιο να υπογράψει συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων

Ο δήμος της Χιροσίμας, της ιαπωνικής πόλης που τιμά σήμερα την 74η επέτειο της πρώτης επίθεσης με ατομική βόμβα στην ιστορία, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Κάτοικοι της πόλης, που συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο της Μνήμης για την Ειρήνη, προσευχήθηκαν σήμερα σιωπηλά, άναψαν κεριά και απέθεσαν στεφάνια από λουλούδια, παρόντος του πρωθυπουργού Άμπε, για να αποτίσουν φόρο τιμής σε εκείνες που χάθηκαν όταν έπεσε η ατομική βόμβα την 6η Αυγούστου 1945 από αμερικανικό βομβαρδιστικό.

Ο δήμαρχος της Χιροσίμας, ο Καζούμι Ματσούι, με την ευκαιρία των τελετών μνήμης, απηύθυνε έκκληση στο Τόκιο να επικυρώσει τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 από 122 χώρες και την έχουν υπογράψει έκτοτε οι μισές από αυτές, ωστόσο απορρίπτεται από όλες τις πυρηνικές δυνάμεις. «Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση της μοναδικής χώρας η οποία βίωσε την εμπειρία [της χρήσης] των πυρηνικών όπλων σε καιρό πολέμου να ανταποκριθεί στο αίτημα των χιμπακούσα [των ανθρώπων που επέζησαν από τον βομβαρδισμό] να δουν τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων να επικυρώνεται», τόνισε ο Ματσούι.

«Προτρέπω τους ιάπωνες ηγέτες να επιδείξουν τον ειρηνισμό που είναι εγγεγραμμένος στο Σύνταγμά μας κάνοντας αυτό το βήμα προς την κατεύθυνση ενός κόσμου απαλλαγμένου από τα πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. Παράλληλα, προέτρεψε τους ηγέτες όλου του κόσμου να πάνε στην πόλη του, για να δουν το μνημείο των θυμάτων με τα μάτια τους. Ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να πάει στη Χιροσίμα φέτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER