Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019 16:00

Ισπανία: Η κυβέρνηση δέχεται στην Αλχεθίρας πλοίο με μετανάστες

Γράφτηκε από την
Ισπανία: Η κυβέρνηση δέχεται στην Αλχεθίρας πλοίο με μετανάστες

Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα να δεχθεί στο λιμάνι Αλχεθίρας (νότια) το σκάφος της μκο Proactiva Open Arms το οποίο μεταφέρει περίπου 100 μετανάστες, ενώπιον της «αδιανόητης» άρνησης της Ιταλίας να ανοίξει ένα από τα λιμάνια της στο πλοίο.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, «έδωσε εντολή σήμερα (Κυριακή) για τη δικαιοδοσία του λιμανιού της Αλχεθίρας να δεχθεί το πλοίο 'Open Arms'», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή απέναντι από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, λόγω της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» πάνω στο πλοίο και ενώπιον της «αδιανόητης απόφασης των ιταλικών αρχών να κλείσουν όλα τα λιμάνια τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Η Μαδρίτη έλαβε την απόφαση αυτή «λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης πάνω στο πλοίο, έπειτα από δύο εβδομάδες πλεύσης» και ενώ το σκάφος εξακολουθεί να μεταφέρει 105 ενήλικες και δύο παιδιά υπό «αφόρητες» συνθήκες, δήλωσε η Open Arms.

«Τα ισπανικά λιμάνια δεν είναι ούτε τα πλέον έτοιμα ούτε τα πλέον ασφαλή για το Open Arms, αλλά προσώρας η Ισπανία είναι η μοναδική χώρα που είναι διατεθειμένη να το δεχθεί στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης», πρόσθεσε η μκο.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε, ωστόσο, παράλληλα, με μια ανακοίνωση, μια τελευταία έκκληση στις «ιταλικές αρχές να επιτρέψουν την αποβίβαση» των μεταναστών, παρέχοντας εγγυήσεις ότι οι τελευταίοι θα κατανεμηθούν μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών «όπως έχει συμφωνηθεί».

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι, άφησε χθες με βαριά καρδιά να αποβιβαστούν 27 ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες. Εξακολουθεί να αρνείται, ωστόσο, την αποβίβαση των υπόλοιπων επιβατών.

Η Open Arms ανέφερε χθες πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μεταναστών που επιβαίνουν στο σκάφος. Ο διευθυντής και ιδρυτής της, ο Όσκαρ Καμπς, δήλωσε πως σημειώνονται συνεχώς τσακωμοί πάνω στο πλοίο και η ένταση είναι μη βιώσιμη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER