Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 20:13

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου σκέφτεται να στείλει τον στρατό για να ελέγξει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Γράφτηκε από την
Βραζιλία: Ο πρόεδρος Μπολσονάρου σκέφτεται να στείλει τον στρατό για να ελέγξει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που δέχεται ισχυρή διεθνή πίεση τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τον στρατό για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε τον Αμαζόνιο.

Ο ακεροδεξιός πρόεδρος θα μπορούσε να δώσει αυτήν την εντολή υπογράφοντας ένα προεδρικό διάταγμα.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Έντσον Λεάλ Πουζόλ, μετά τις δηλώσεις του Μπολσονάρου στους δημοσιογράφους, είπε σε ομιλία του σε μια τελετή για την Ημέρα του Στρατιώτη στην Μπραζίλια ότι ο στρατός είναι έτοιμος να προασπιστεί το τροπικό δάσος "και να αποκρούσε κάθε είδους απειλή".

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, οι φωτιές στον Αμαζόνιο έχουν αναδειχθεί σε "προτεραιότητα", την παραμονή της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι είπε "ψέματα" όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την προστασία του περιβάλλοντος και αποφάσισε να αντιταχθεί στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur. Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανέφερε σήμερα ότι οι διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών των χωρών μελών της G7 "κινητοποιούνται για να παρουσιάσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον Αμαζόνιο, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν" στην αυριανή σύνοδο.

Τις απόψεις του Μακρόν φάνηκε να απηχεί σήμερα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που χαρακτήρισε και αυτός "διεθνή κρίση" τις δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία. "Οι δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε το δάσος του Αμαζονίου δεν είναι μόνο θλιβερές, συνιστούν επίσης μια διεθνή κρίση", έγραψε στο Twitter ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι η χώρα του "είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια" για να προστατευθεί "ένα από τα μεγάλα θαύματα του πλανήτη".

Διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Αμαζονίου πρόκειται να γίνουν στο Σάο Πάουλο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και έξω από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας σε πολλές χώρες του κόσμου, κατόπιν πρωτοβουλίας διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως για παράδειγμα του κινήματος της έφηβης Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τον σκοπό αυτό στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, στον "πνεύμονα του πλανήτη" καταγράφηκαν 700 νέες πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE). Η υπηρεσία αυτή, ο διευθυντής της οποίας απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου επειδή δημοσιοποίησε στοιχεία για την αποψίλωση των δασών που κρίθηκαν ψευδή από τον Μπολσονάρου, έχει καταγράψει 76.720 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τις 22 Αυγούστου, δηλαδή 85% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Πάνω από τις μισές (52%) αφορούν την περιοχή του Αμαζονίου.

Διαδηλωτές στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων για τη διάσωση "του πνεύμονα του πλανήτη που καίγεται"

Εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Λονδίνου, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ, της Γενεύης και του Δουβλίνου για να απευθύνουν έκκληση για τη διάσωση του Αμαζονίου, που βρίσκεται στο έλεος πυρκαγιών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για κινητοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο για τον «πνεύμονα του πλανήτη που καίγεται».

Μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε την καταστροφή τώρα» ή «Σώστε τον πλανήτη μας», όπως και το λογότυπο του οικολογικού κινήματος Extinction Rebellion (XR), που απηύθυνε το κάλεσμα για την κινητοποίηση με το σύνθημα «Οι πνεύμονές μας καίγονται».

Μεταξύ των διαδηλωτών, βρίσκονταν πολλά παιδιά, συνοδευόμενα από τις μητέρες τους.

«Φρικτές εικόνες» 

«Όλοι μας είδαμε αυτές τις φρικτές εικόνες και θέλουμε να κάνουμε κάτι ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους της Βραζιλίας» είπε η Λουίζα Στιούαρτ, καθηγήτρια αγγλικών, ηλικίας 36 ετών.

«Έχουμε παιδιά και θέλουμε να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα έχει ακόμα τους πνεύμονές του» υπογράμμισε.

Διαδηλώσεις προγραμματίστηκαν για σήμερα στο Σάο Πάολο και το Ρίο, όπως και μπροστά από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας έπειτα από το κάλεσμα της Extinction Rebellion και του "Fridays for Future", του κινήματος της έφηβης ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, μεταξύ άλλων στο Βερολίνο, τη Μαδρίτη και το Τορίνο.

Στη Βαρκελώνη, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προξενείο της Βραζιλίας για να επικρίνουν την κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Αυτές οι πυρκαγιές προκλήθηκαν με τη συναίνεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας που δεν έκανε τίποτα για να τις σταματήσει. Εάν υπάρχει κάποιος να επιρρίψουμε τις ευθύνες, είναι ο κύριος Ζαΐχ Μπολσονάρου» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έτορ Ορουτικοτσέα, ο εκπρόσωπος τύπου του "Fridays for Future" στην ισπανική πόλη.

Στην Ολλανδία, η κινητοποίηση έλαβε χώρα στην πλατεία Νταμ. Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία die-in για περίπου 10 λεπτά, ξαπλώνοντας στο έδαφος, υποδυόμενοι τους νεκρούς.

Στη Γενεύη, περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το προξενείο της Βραζιλίας και στο Δουβλίνο καμιά εκατοστή διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου, όπου στεγάζεται η πρεσβεία της Βραζιλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER