Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 14:20

Ενισχύεται η στερλίνα μετά τη νίκη των βουλευτών που δεν θέλουν Brexit χωρίς συμφωνία

Γράφτηκε από την
Ενισχύεται η στερλίνα μετά τη νίκη των βουλευτών που δεν θέλουν Brexit χωρίς συμφωνία

H στερλίνα ανέκαμψε σήμερα, μετά την απόκτηση από τους Βρετανούς βουλευτές του ελέγχου του προγραμματισμού της Βουλής, στην προσπάθειά τους να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας της χθες κάτω από τα 1,20 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,7% στα 1,2170 δολάρια σήμερα στις 12.50 (ώρα Ελλάδας).

Τα κέρδη αυτά είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος, καθώς η μάχη για το Brexit εισέρχεται σε νέα κρίσιμη φάση. Οι βουλευτές, που νίκησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αργά χθες, αναμένεται να καταθέσουν νομοσχέδιο στη Βουλή σήμερα, επιδιώκοντας να σταματήσουν μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι θα κινηθεί για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αναμένεται ότι η πρόταση για πρόωρες γενικές εκλογές θα υποβληθεί σήμερα.

Η περιορισμένη ενίσχυση της στερλίνας αντανακλά την προσεκτική υποδοχή από τους επενδυτές, δεδομένου ότι η πορεία του Brexit εξακολουθεί να μην έχει ξεκαθαρίσει, με τα πιθανά ενδεχόμενα να κυμαίνονται από μία ταραχώδη έξοδο χωρίς συμφωνία έως την εγκατάλειψη του όλου εγχειρήματος. Οι εκλογές θα αύξαναν την αβεβαιότητα και θα άνοιγαν μία νέα σειρά σεναρίων, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να πλήξει τη βρετανική λίρα.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η σημερινή ενίσχυση της στερλίνας θα είναι προσωρινή, αναμένοντας και άλλα εμπόδια για το βρετανικό νόμισμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER