Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 08:20

Γερμανία: Θανατηφόρο τροχαίο προκάλεσε αντιπαράθεση για την κυκλοφορία των SUV στις πόλεις

Γράφτηκε από την
Γερμανία: Θανατηφόρο τροχαίο προκάλεσε αντιπαράθεση για την κυκλοφορία των SUV στις πόλεις

Ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα τρίχρονο αγοράκι, έχει προκαλέσει πολεμική στη Γερμανία σχετικά με τα αυτοκίνητα τύπου SUV και την κυκλοφορία τους στις σύγχρονες πόλεις.

«Χρειαζόμαστε ανώτατο όριο για τα μεγάλα SUV στο κέντρο των πόλεων. Η καλύτερη λύση θα ήταν μια ομοσπονδιακή ρύθμιση, η οποία θα επέτρεπε στις πόλεις να θέτουν κάποια όρια μεγέθους», έκρινε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Tagesspiegel ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, ο Όλιβερ Κρίσνερ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Γερμανική Βοήθεια για το Περιβάλλον» ανάρτησε ανακοίνωση στο Twitter: «Τα SUV δεν έχουν καμία δουλειά στις πόλεις μας! Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί, είναι ο απολογισμός του τρομερού δυστυχήματος με SUV Porsche στο Βερολίνο. Και σε ό,τι αφορά τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ένα στα δύο καινούργια αυτοκίνητα είναι SUV. Παλεύουμε ενάντια σε αυτό».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο, το δυστύχημα έγινε όταν η Porsche Macan που οδηγούσε 42χρονος - στο αυτοκίνητο επέβαιναν επίσης μια 67χρονη γυναίκα κι ένα κοριτσάκι έξι ετών - εξετράπη από την πορεία της, προσέκρουσε σε φωτεινό σηματοδότη και κατόπιν παρέσυρε έναν 29χρονο Βρετανό, έναν 28χρονο Ισπανό, μία γυναίκα 64 ετών και το τριών ετών εγγόνι της. Και τα τέσσερα θύματα, τα οποία στέκονταν στην άκρη διάβασης πεζών, έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, επιτόπου, πριν προλάβει να τους παρασχεθεί η παραμικρή βοήθεια. Τραγικοί αυτόπτες μάρτυρες, η μητέρα του αγοριού και το μεγαλύτερο αδελφάκι του.

Όπως σημείωσε η εφημερίδα Bild, πραγματογνώμονες, οι οποίοι εξέτασαν με ειδική τεχνολογία τρισδιάστατης αναπαράστασης τις συνθήκες του δυστυχήματος, διαπίστωσαν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν προσπάθησε καν να διορθώσει την πορεία του οχήματος, ή να φρενάρει. Αντιθέτως, λίγο πριν από την πρόσκρουση, επιτάχυνε. Κατά πληροφορίες της εφημερίδας, πιθανότερο σενάριο θεωρείται πως είναι ότι αντιμετώπισε ξαφνικό πρόβλημα υγείας, πιθανόν κρίση επιληψίας. Τόσο ο οδηγός, όσο και οι επιβάτες της Porsche νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Το δυστύχημα πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση, καθώς η κριτική για τα μεγάλα αυτοκίνητα, που επιβαρύνουν την κίνηση στους δρόμους, αλλά και το περιβάλλον στις μεγάλες πόλεις, βρίσκεται εδώ και χρόνια στη φαρέτρα του κόμματος των Πρασίνων και άλλων οικολογικών οργανώσεων.

Όπως προκύπτει από δεδομένα του Ινστιτούτου CAR του Πανεπιστημίου του Ντούιζμπουργκ, το τρέχον έτος θα κυκλοφορήσουν στην Γερμανία περισσότερα από ένα εκατομμύριο νέα SUV. Ο αριθμός αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των νέων αυτοκινήτων στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER