Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 11:10

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο Αυστραλών που έχουν συλληφθεί στο Ιράν

Γράφτηκε από την
Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο Αυστραλών που έχουν συλληφθεί στο Ιράν

Οι δύο από τους Αυστραλούς οι οποίοι έχουν συλληφθεί στο Ιράν είναι οι Τζόλι Κινγκ και Μαρκ Φίρκιν, που κατάγονται από το Περθ και είναι ένα ζευγάρι ταξιδιωτών που κρατούσαν μέσω του blog τους το ημερολόγιο ενός ταξιδιού που είχαν ξεκινήσει οδικώς εδώ και δύο χρόνια και επρόκειτο να καταλήξει στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οικογένειές τους. Η Τζόλι Κινγκ έχει διπλή βρετανο-αυστραλιανή υπηκοότητα και βρετανικό διαβατήριο.

«Οι οικογένειές μας ελπίζουν ότι θα ξαναδούν τον Μαρκ και την Τζόλι στο σπίτι μόλις γίνει δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο οικογενειών. Οι αναρτήσεις στο blog τους σταμάτησαν εδώ και δέκα εβδομάδες μετά το πέρασμά τους από το Κιργιστάν και το Πακιστάν. Οι αρχές της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν χθες την σύλληψη τριών αυστραλιανών πολιτών στο Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, το τρίτο πρόσωπο είναι μία αυστραλο-βρετανή πανεπιστημιακός απόφοιτος του Κέμπριτζ που δίδασκε σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, η οποία συνελήφθη πριν από έναν χρόνο.

Η Αυστραλία δέχθηκε πρόσφατα να συμμετάσχει σε υπό τις ΗΠΑ αποστολή για την προστασία των εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το ένα τρίτο του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως. Οι εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν αυξήθηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με τις επιθέσεις κατά τάνκερ και φορτηγών πλοίων στον Κόλπο. Η Ουάσινγκτον επέρριψε στην Τεχεράνη την ευθύνη για τις επιθέσεις. Το Ιράν αρνείται κάθε ανάμειξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times , η Τζόλι Κινγκ και η δεύτερη Αυστραλή κρατούνται στην Φυλακή Εβίν της Τεχεράνης και στην μία από τις δύο έχουν πει ότι κρατείται εν όψει ανταλλαγής φυλακισμένων. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν οι ιρανικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες κατά των τριών αυστραλών πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER