Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 11:27

Το Stena Impero εγκαταλείπει τα χωρικά ύδατα του Ιράν

Γράφτηκε από την
Το Stena Impero εγκαταλείπει τα χωρικά ύδατα του Ιράν

Το υπό βρετανική σημαία σουηδικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο είχε συλληφθεί τον Ιούλιο από τις ιρανικές αρχές στο Στενό του Χορμούζ, άρχισε σήμερα τον απόπλου του από τα χωρικά ύδατα του Ιράν, ανακοίνωσαν οι αρχές ναυσιπλοΐας της επαρχίας Χορμοζγκάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

"Το Stena Impero άρχισε να βγαίνει στη θάλασσα γύρω στις 09:00 τοπική ώρα (08:30 ώρα Ελλάδος) με κατεύθυνση τα διεθνή ύδατα του Περσικού Κόλπου", αναφέρουν οι αρχές ναυσιπλοΐας της Χορμοζγκάν στον ιστότοπό τους. Ωστόσο, παρά την έγκριση που έλαβε για την αποχώρησή του, "η δικογραφία για το πλοίο παραμένει ανοιχτή", προσθέτουν.

Ο καπετάνιος του πλοίου και το πλήρωμά του έχουν "υπογράψει δήλωση στην οποία λένε ότι δεν έχουν κανένα αίτημα", επισημαίνουν επίσης οι αρχές αυτές στον ιστότοπό τους χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω. Το πλοίο άρχισε να κινείται από το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς προς τα διεθνή χωρικά ύδατα στις 09:00 τοπική ώρα, ανακοίνωσε παράλληλα και ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυσιπλοΐας του Ιράν. Η ιρανική αυτή υπηρεσία πρόσθεσε και αυτή σε ανακοίνωσή της ότι ακόμη είναι ανοιχτή η δικαστική υπόθεση για το δεξαμενόπλοιο και ότι συνεχίζεται η διαδικασία εξέτασης "παραβιάσεων" που έγιναν από αυτό. Λίγο νωρίτερα η σουηδική εταιρεία Stena Bulk, στην οποία ανήκει το πλοίο, είχε ανακοινώσει ότι το δεξαμενόπλοιο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει αφότου έλαβε την τελική έγκριση των ιρανικών αρχών. Το δεξαμενόπλοιο αυτό των 183 μέτρων, που είχε συλληφθεί στις 19 Ιουλίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, είχε οδηγηθεί στη συνέχεια στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν, μαζί με το 23μελές πλήρωμά του. Επτά μέλη του πληρώματός του είχαν αφεθεί ελεύθερα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι ιρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει το δεξαμενόπλοιο ότι είχε αγνοήσει τα σήματα κινδύνου και ότι είχε σβήσει τον αναμεταδότη του αφού συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER