Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 09:11

Εμ. Μακρόν: Να αποφευχθεί η ανασύνταξη του Ισλαμικού Κράτους μετά την τουρκική εισβολή

Γράφτηκε από την
Εμ. Μακρόν: Να αποφευχθεί η ανασύνταξη του Ισλαμικού Κράτους μετά την τουρκική εισβολή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών χθες βράδυ ότι είναι «απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί η επανεμφάνιση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εν μέσω των επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων και της αποχώρησης αμερικανικών δυνάμεων από περιοχές της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σάλεχ νωρίτερα χθες, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν φόβους ότι πολλά μέλη του ΙΚ που κράταγαν οι Κούρδοι μπόρεσαν να αποδράσουν και ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα ωφεληθεί από το χάος στο πεδίο για να ανασυνταχθεί.

Η συζήτηση του Μακρόν με τον Ερντογάν «επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόκλιση των απόψεών τους για τις προβλεπόμενες συνέπειες της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία», ανέφερε το Ελιζέ. Κατά την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη συνδιάλεξη αυτή, ο Ερντογάν «εξήγησε» στον Μακρόν τους «σκοπούς της επιχείρησης» και «επέστησε την προσοχή στην απειλή που εγείρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις Νταές και YPG για την ασφάλεια της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER