Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 11:40

Μέρκελ: Οι συνομιλίες για το Brexit ισοδυναμούν με τον τετραγωνισμό του κύκλου

Γράφτηκε από την
Μέρκελ: Οι συνομιλίες για το Brexit ισοδυναμούν με τον τετραγωνισμό του κύκλου

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit «βρίσκονται σε καλύτερο δρόμο» σε σχέση με το παρελθόν, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά για να φθάσουμε σε συμφωνία, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ενώπιον της γερμανικής βουλής.

«Υπάρχει σημαντική εξέλιξη κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, βρισκόμαστε σε καλύτερο δρόμο, αλλά όχι ακόμη στο τέλος», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ στους γερμανούς βουλευτές λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Προειδοποίησε δε ότι οι συνομιλίες είναι περιπεπλεγμένες και ισοδυναμούν με «τον τετραγωνισμό του κύκλου», κυρίως σε ό,τι αφορά το στάτους της Βόρειας Ιρλανδίας. «Δεν μπορώ να σας πω με ποιον τρόπο θα τελειώσει αύριο η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής», πρόσθεσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι σε κάθε περίπτωση «δεν θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση του μίσους και της βίας» στην περιοχή αυτή εξαιτίας της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την υπόλοιπη Ιρλανδία, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο θα θέσει το θέμα πιθανής μείωσης της γερμανικής συμβολής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ένωσης, διότι η Γερμανία «επιβαρύνεται δυσανάλογα» από την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ χωρίς την οικονομική συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον θα επιβαρύνει υπέρμετρα την Γερμανία, δήλωσε στου βουλευτές οι Αγγελα Μέρκελ.

«Για τον λόγο αυτόν πρέπει να συζητήσουμε για μία δίκαιη κατανομή των βαρών της χρηματοδότησης και επίσης για μία έκπτωση για την Γερμανία», είπε.

 Αναφερόμενη στην τουρκική επίθεση στην βόρεια Συρία, η Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει πολεμικό υλικό στην Αγκυρα υπό τις παρούσες συνθήκες και πρόσθεσε ότι κάλεσε επανειλημμένως την Τουρκία να τερματίσει την στρατιωτική της επιχείρηση.

«Τις τελευταίες ημέρες κάλεσα εντόνως την Τουρκία...να τερματίσει την στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων και το κάνω και πάλι τώρα», είπε.

«Πρόκειται για μία ανθρωπιστική τραγωδία με τεράστιες γεωπολιτικές συνέπειες, κατά συνέπεια η Γερμανία δεν θα εξαγάγει όπλα στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες», πρόσθεσε.

 Η καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας της Ενωσης το 2020, το Βερολίνο θα καταστήσει τις σχέσεις με τη Κίνα μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER