Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 14:11

Ο Ερντογάν «πέταξε στα σκουπίδια» την επιστολή Τραμπ

Γράφτηκε από την
Ο Ερντογάν «πέταξε στα σκουπίδια» την επιστολή Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέταξε την επιστολή του Αμερικανού ομόλογού του Ντόναλντ Τραμπ «στα σκουπίδια», σύμφωνα με το BBC. Σε επιστολή του προς τον Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου -ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία- ο Τραμπ καλούσε τον Τούρκο πρόεδρο: «Μην παριστάνεις τον σκληρό!», «μη γίνεσαι ανόητος!».

Πηγές από την τουρκική προεδρία δήλωσαν στο BBC ότι ο Ερντογάν «απέρριψε εντελώς την επιστολή».

«Ας δουλέψουμε [για να κλειστεί] μια καλή συμφωνία», προτείνει ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε αυτήν την επιστολή, έκτασης τεσσάρων παραγράφων, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη. Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας - στην οποία θα προχωρήσω» αν χρειαστεί, τονίζεται στο κείμενο.

«Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου», συνεχίζει ο Τραμπ.

«Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα», προσθέτει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!», προστάζει, πριν συμπληρώσει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα» .

Όμως οι τουρκικές πηγές επεσήμαναν ότι: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έλαβε την επιστολή, την απέρριψε εντελώς και την πέταξε στα σκουπίδια».

Εξάλλου το Κρεμλίνο επέκρινε το ύφος της επιστολής αυτής του Τραμπ, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την αλληλογραφία μεταξύ ηγετών.

«Δεν συναντά κανείς συχνά τέτοια φρασεολογία στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών. Είναι μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη επιστολή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER