Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 12:35

Νύχτα χάους στη Βαρκελώνη: Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας

Γράφτηκε από την
Νύχτα χάους στη Βαρκελώνη: Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας

Περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν χθες Παρασκευή τους δρόμους της Βαρκελώνης. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βαρκελώνη, με διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και η αστυνομία να προσπαθεί να τους διασκορπίσει χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αυτές οι βίαιες συγκρούσεις, οι οποίες έχουν βυθίσει στο χάος το κέντρο της πόλης, σημειώνονται κατά την πέμπτη μέρα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.
Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν χθες Παρασκευή τους δρόμους της Βαρκελώνης.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους της Βαρκελώνης, έως τη στιγμή που νεαροί ακτιβιστές, σε πολλές περιπτώσεις με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, την πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της καταδίκης των ηγετών τους.
Θέατρο ταραχών και την Πέμπτη, η λεωφόρος Paseo de Gracia κατακλύστηκε από μια λαοθάλασσα κίτρινη, κόκκινη και μπλε, τα χρώματα της σημαίας των αυτονομιστών. Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 525.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην τεράστια διαδήλωση.

Στο τέλος της κινητοποίησης, κι ενώ το πλήθος είχε φθάσει στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων αψηφώντας τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που εκτόξευαν δακρυγόνα εναντίον τους για να τους διαλύσουν.
Με σύνθημα «Ελευθερία», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη από πέντε πόλεις της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για αυτήν την ογκώδη διαδήλωση. Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κήρυξαν επίσης γενική απεργία, οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν αισθητές στην περιοχή.

Στη Βαρκελώνη, η διάσημη βασιλική Σαγκράδα Φαμίλια παρέμεινε κλειστή, ενώ η όπερα Λισέου ακύρωσε τις παραστάσεις της την Παρασκευή. Πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν και σύμφωνα με τις αρχές 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο, ενώ η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε χθες ότι οι βίαιοι διαδηλωτές στην Καταλονία μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια, βάσει της ισπανικής νομοθεσίας.

Η βορειοανατολική περιοχή της χώρας συνταράσσεται επί πέντε μέρες από διαδηλώσεις και ταραχές μετά την καταδίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εννέα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε βαριές ποινές κάθειρξης για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017.
Ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συγκρούσεις σημειώνονται στην περιοχή γύρω από την κεντρική αστυνομική διεύθυνση της Βαρκελώνης αργά απόψε, στις οποίες εμπλέκονται 400 άτομα που δρούν σε "οργανωμένες ομάδες" και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης "έως έξι χρόνια, βάσει του ισπανικού ποινικού κώδικα".

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER