Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 14:11

Λίβανος: Ουρές έξω από τις τράπεζες, άνοιξαν έπειτα από δύο εβδομάδες

Γράφτηκε από την
Λίβανος: Ουρές έξω από τις τράπεζες, άνοιξαν έπειτα από δύο εβδομάδες

Για πρώτη φορά έπειτα από δύο εβδομάδες άνοιξαν σήμερα οι τράπεζες στον Λίβανο, ύστερα από κύμα διαδηλώσεων που προκάλεσε την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Σε κάποια υποκαταστήματα σχηματίστηκαν ουρές, καθώς οι πελάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Μία ώρα μετά την έναρξη λειτουργίας τους υπήρχαν αρκετά μεγάλες ουρές σε τουλάχιστον οκτώ καταστήματα τραπεζών στη Βηρυτό, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. Σε κάποιες άλλες τράπεζες περίμεναν λίγοι μόνο πελάτες.

Η κεντρική τράπεζα είχε δεσμευθεί να μην επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων όταν θα άνοιγαν και πάλι οι τράπεζες, μέτρα που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την εισροή συναλλάγματος και επενδύσεων, τα οποία χρειάζεται ο Λίβανος για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική του κρίση από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ωστόσο, οι πελάτες δεν μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό εκτός κι αν αυτά προορίζονται για την πληρωμή δανείων, διδάκτρων και ιατρικών εξόδων, για την οικονομική στήριξη των οικογενειών τους ή για την κάλυψη εμπορικών δεσμεύσεων, δήλωσε πελάτης και τραπεζικές πηγές.

Αρκετοί που περίμεναν να εξυπηρετηθούν δήλωσαν ότι περίμεναν να αντικρίσουν χειρότερη κατάσταση. «Δεν υπάρχει πολύς πανικός. Νόμιζα ότι θα ήταν κάτι περισσότερο» δήλωσε ένας πελάτης έξω από κατάστημα της Byblos Bank σε πόλη βόρεια της Βηρυτού, όπου περίμεναν ήδη 20 άτομα.

Μπορεί να μην υπάρχουν επίσημα capital controls, αλλά τραπεζικές πηγές δήλωσαν χθες ότι οι εμπορικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό.


NEWSLETTER